Nezadovoljan sastankom
143

Dodik o posjeti Truss: Oni koji prave smutnju po svijetu ne mogu bilo šta dobro donijeti

S. Š. U.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa šeficom diplomatije Velike Britanije Liz Truss, u obraćanju medijima nije krio svoje nezadovoljstvo sadržajima razgovora.

Dodik je na početku obraćanja odmah kazao kako snage koje u svijetu decenijama čine zločine, sada žele u tu svrhu mobilizirati i BiH.

"Godinama i decenijama čineći zločine po svijetu, sada su spremni sve za do zadnjeg Ukrajinca na tom prostoru, čak pokušavaju mobilizirati i neke ovdje u BiH da se ona uključi u slanje neke opreme ili naoružanja koje bismo mogli dostaviti. To se naravno neće desiti mimo odluke Predsjedništva. Ako to dodijelite na neki drugi način onda ste švercer oružja, ko god to činio", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva istakao je i da mu je žao Ukrajinaca, ali budući da je Predsjedništvo BiH zaduženo za vanjsku politiku, nikada se neće usvojiti odluka o dostavljanju opreme i naoružanja ukrajinskim oružanim snagama.

"Ovo je jedno podmuklo nastojanje da se svi uvuku samo na njihovu stranu i da se na njihov način posmatraju sukobi u Ukrajini, a oni su ti koji nisu htjeli razgovarati sa Rusijom. Meni je žao sve do jednog čovjeka tamo, ali ne može da se prihvati da oni koji kuhaju i prave smutnju po svijetu mogu bilo šta dobro donijeti", naglasio je Dodik.

Komentirao je i izjavu predstavnika medija da opozicija u Republici Srpskoj nikada ne krtizira istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ili člana Predsjedništva Željke Komšića, već isključivo njega.

"Opozicija i služi da kritikuje vlast. Oni ne znaju ništa drugo. Narod će to najbolje da vidi", kratko je prokomentirao Dodik.

Rekao je, ističe, sasvim jasno "gospođi Truss" ono što joj opozicija nikada ne bi smjela kazati.

"Nisam htio da ona ode odavde i da ima predstavu da je samo tako kako muslimani kažu ovdje. Da sam tako činio ugrozio bi poziciju RS-a. Mora da se zna da su nas oni bombardovali", zaključio je Dodik.

Kazao je i kako će se kroz stenogram koji će uskoro biti objavljen, moći vidjeti, da je istina sve što je nakon sastanka izjavio.