O situaciji u BiH
110

Dodik o najavi Schmidta da će se uskoro baviti RS-om: Nisam vračara, ali šta god uradi nećemo provesti

S. Š. U.
Screenshot: Medija centar Beograd/ Milorad Dodik
Screenshot: Medija centar Beograd/ Milorad Dodik
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) održao je danas u Beogradu konferenciju na kojoj je govorio o vlasti u Republici Srpskoj te izborima i planovima.

Dodik je na početku obraćanja istakao da je došao da se obrati medijima i javnosti u Srbiji o tome kakva je trenutna politička situacije u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je ekonomski stabilna, izvršava svoje obaveze, nema izazove koji bi mogli da ugrozi njeno funkcionisanje u kraćem i srednjem roku. Danas kad je svijet u jednoj ozbiljnoj nestabilnosti, RS pokazuje elemente stabilnosti. Najveća zaduženja se odnose na stare dugove prije 1991. godine", kazao je.

Naglasio je da je 43,7 posto bruto domaćeg proizvoda Republike Sprske zaduženost, a da je 36,6 posto ukupan javni dug tog bh. entieta.

"U predizbornoj kampanji koja je upravo tamo završena, što nije bila tema opozicije. Mi imamo najveći broj uposlenih ikada u RS-u, povećali smo broj zaposlenih u posljednje 4 godine za 40.000. osoba. Osjeća se i potreba za novim radnicima. Na izbrorima partija kojom ja predsjedavam, SNSD, pobijedila je na svim nivoima. mi smo veliki pobjednici ovih izbora, dobili smo 42 posto glasova što predstavlja jedan od najvećih rezultata u BiH. Dobili smo preko imamo 27.000 glasova više od opozicije u RS-u, SDS-a PDP-a i ostalih. Imamo 20.000 više glasova nego najjače partije u FBiH- SDA. Najveću podršku imamo na nivou BIH, 30.000 glasova više smo dobili nego opozicija. Na nivou člana predsjedništva, rezultat je oko 300.000 glasova, za našu kandidatkinju Željku Cvijanović", istakao je Dodik.

Smatra da je neprihvatljivo da se prebrojavanje izbornih rezultata vrši sporo te da je to je nemoć BiH.

"Želim da kažem da jedan dio medija pokušava nevještim pokušajima destabilizira, stvori nepovjerenje prema izborima. CIK je naložio da se prvo broji glasovi za Predsjedništvo BiH, nakon toga za parlamentarni nivo što je veoma složenom, pa tek onda za predsjednika i skupštinu RS-a. Ovo je rezultat uzurpacije stranaca u BiH. CIK bi mogao samo da provodi izbore za Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH. BiH nema niti jedne zajedničke izbore, sve se bira na nivou entieta. To je jedna manipulacija koja se duže vrijeme čini kroz izborni proces. CIK nije izabran zakonito i u njegovom izboru su učestvovali stranci koji su odabrali i predsjednike političkih stranaka u RS-u. Na nivou CIK-a iz FBiH vidljivi su ljudi koji su ranije bili angažovani u SDA su danas članovi Izborne komisije", kazao je ističući da su izborna pravila mijenjana u toku izbora.

Podsjetio je da su na dan izbora tek u 23 sata počeli stizati prvi rezultati za predsjednika RS-a, te da je tek nakon ponoći bilo moguće nešto reći.

"Ponašali smo se odgovorno, nismo davali paušalne podatke. Na nivou predsjednika RS-a bio je 31 kandidat, ja sam pobijedio, a samo jedan kandidat se žali, ostalih 30 se ne žali", kazao je.

Istakao je da je u predizbornoj kampanji, tokom skupova SNSD-a u Doboju bilo 9.000 ljudi, dok je na skupovima opozicije u istom gradu prisutno bilo oko 350 osoba.

"Imam 29.000 glasova prednosti i da je to nedostižno, još 12.000 glasova treba prebrojati, da su svi od opozicije, nije dovoljno", naglasio je Dodik.

O Christianu Schmidtu

Predsjednik SNSD-a osvrnuo se i na ulogu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Schmidt nije dobio verifikaciju Vijeća sigurnosti UN-a kako je to predviđeno, u sammom izbornom danu mijenja izborna pravila što govori da je BiH država koja ne zaslužuje da postoji. Mi vjerujemo u ustavnu BiH još uvijek. Današnja BiH je nametnuta, nije ustavna, nije po volji naroda. BiH je u veoma lošoj situaciji. Teško je nama objasniti, a kamoli vama koji ponekad samo pratite šta se dešava. Christian Schmidt nije visoki predstavnik, taj voluntarizam koji krši međunarodno pravo je apsolutno neprihvatljivo. I dalje ćemo to odbijati. BiH nema viziju, nema zajedničke vizije. Mi u RS je nikad nismo željeli, napravili smo je kao nezavivsnu državu, BiH je moranje", objasnio je svoju poziciju Dodik.

Smatra da je Evropska unija državu tjerala na reforme kako bi BiH mogla ići u EU te da su ti napori propali.

"Očigledno se moramo navići na dvostruke standarde Evropske unije. Podržavaju trojicu sudija ustavnog suda BiH koji su stranci koji su trebali otići još 2001. godine. BiH nema šta da traži, mora da se redefiniše i pokuša se vratiti na Ustav, inače mora u disoluciju. Vidljivo je da je intervencionizam stranaca u BiH prevazišao sve normalne okolnosti i da će se morati u BiH pokušati naći dogovor konstitutivnih naroda, inače nema nikakvu šansu. Nemamo nikakvu ratnu opciju u vidu. Nismo avanturisti, RS je međunarodno verifikovan pravni subjekt, priznata je u strukturi UN-a. Onima u Prištini želim reći da mi imamo više međunarodnog priznanja nego vlasti u Prištini. Ne vidimo kako je moguće da neko verifikuje priču o Kosovu, da Republika Srpska na isto nema pravo. I na tome će se naše aktivnosti zasnivati u narednom periodu", najavio je Dodik.

Istakao je kako će narod u Republici Srpskoj "preživjeti i da jednog dana Drina neće biti granica".

"Izučavamo mogućnost da ga tužimo (Schmidta) zbog rušenja Ustavnog poretka BiH. Angažovali smo značajan advokatski tim i mi ćemo naći načina. Neki dan je govoreći o tome kako je donosio odluku, rekao je da je on Nijemac koji je disciplinovan, a mi smo kao neka plemena", kazao je Dodik.

Odgovori na novinarska pitanja

U segmentu odgovora na pitanja, Dodik se obrušio na novinarku Radija Slobodna Evropa ističući kako taj medij više ne prati te kako je upravo zbog njih došao u Beograd da održi konferenciju nakon što ga je novinarka pitala da li se planira sastati sa Vučićem tokom boravka u Srbiji te da li su se njih dvojica udaljili.

"Ja imam formalne, službene i zvanične sastanke sa Vučićem, a imam i drugu komunikaciju koja je skoro dnevna. Naši personalni odnosi su veoma dobri. Postoji neki koji pokušavaju napraviti razdor. Ja ne pobjeđujem zbog Vučićeve podrške u RS-u, niti zbog Putina kako vi to nekada kažete", odgovorio je.

Novinari su pitali Dodika šta misli o protestima opozicije u Banjoj Luci.

"Ako je ovo pitanje o onome što se nešto kao opozicija buni..oni imaju pravo da to dožive kako hoće, njihov problem je CIK, neka se tamo žale. Šta hoće? Oni pokušavaju da naprave neku atmosferu, to može da bude legitiman politički cilj. MI ćemo govoriti na bazi činjenica. Na bazi 98 posto prebrojanih glasova Milorad Dodik je pobjednik", kazao je.

Dodik je odgovorio i na pitanje šta misli o odlukama koje u BiH nameće visoki predstavnik.

"Republika Srpska neće provoditi njegove odluke. Nećemo objaviti ništa od njegovih odluka u Službenom glasniku RS-a što znači da je neprovodivo. Sad ga prihvataju Hrvati jer je nametnuo nešto što njima odgovara. On je mali špekulant koji pokušava da pridobije neku vrstu pažnje. On je ozbiljan, jedan ozbiljan lažov....Stranci 150 godina ovdje rovare. Svijet je u ozbiljnom neredu. Stari svijet se uništava, a novi još nema ni konture. Od mene Putin nikada nije tražio ništa, ni da im damo podršku, a sa strane Zapada imamo stalne pritiske, a sve je u suštini laž. Mi jesmo još uvijek zvanično za to da idemo ka EU, ali ne znamo kako će to izgledati za par godina", objasnio je Dodik svoje viđenje trenutnih geopolitičkih prilika.

Nakon najave Schmidta da će se u narednom periodu više baviti RS-om i državnom imovinom, novinari su pitali Dodika i šta misli o čemu se tačno radi.

"Nisam ja vračara šta to znači, posebno tako nekonsolidovani tipovi. Svaka njegova odluka je nevažeća u RS-u. Vidim da hoda po sarajevskim medijima i dodvorava se njima tamo. U svakom slučaju, nemam mnogo šta o tome da kažem, svaka njegova odluka neće biti primjenjivana niti objavljena u službenom glasniku. Nivo BiH nema nikakvu imovinu osim one koju daju entietu. U Ustavu piše 'izričito dato BiH'. Oni hoće da nam je otmu, naravno da nećemo da pristanemo na to. Mislim da će pitanje imovine da odredi naše kretanje u narednom periodu", najavio je Dodik.