Tvrdi da je za mir
85

Dodik o izjavama predsjednika SAD-a: Biden obmanjuje javnost, širi strah i priziva rat

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na jučerašnji komentar američkog predsjednika Joe Bidena koji je kazao da bi uništenje Ukrajine moglo dovesti do sigurnosne krize na Balkanu.
"Predsjednik moćne Amerike obmanjuje javnost, širi strah i priziva rat. Jednom su narodi na ovim prostorima bili naivni, tuđe interese stavili su iznad svojih i platili tragičnu cijenu. Najveću srpski narod", rekao je Dodik.

Istakao je da su Srbi na Balkanu opredijeljeni za mir, saradnju i napredak.

"Za ostvarivanje vaših interesa sami snosite troškove. Srbi neće biti moneta za bilo čije potkusurivanje. Zato prestanite da govorite neistine, prestanite da nas huškate jedne na druge. Imamo pravo na budućnost u miru", rekao je Dodik.

Na kraju uputio je jednu sugestiju američkom predsjedniku.

"U stvari, možete preporučiti malo broju Evropljana koji vas još uvijek slušaju da BiH zaslužuje početak pregovora sa EU", rekao je Dodik.

Važno je podsjetiti javnost da je Dodik prije tri godine prijetio preuzimanjem kasarni Oružanih snaga BiH po "slovenskom modelu". Danas to ne tvrdi, ali najavljuje proglašenje nezavisnosti entiteta što bi nesumnjivo izazvalo sigurnosnu krizu.

"Preuzet ćemo kasarne u RS-u i postaviti svoje stražare i odlučivati ko može ući, a ko ne", rekao je Dodik u oktobru 2021.

Članica SNSD-a Dušanka Majkić je početkom ruske agresije na Ukrajinu 2022. zaprijetila ruskom intervencijom u BiH ako naša zemlja preduzme korake ka pridruživanju NATO-u.

"Da podsjetimo: Moskva je u martu 2021. godine rekla da će reagovati ako BiH preduzme korake ka pridruživanju NATO-u. Nemojte poslije da niste znali", rekla je Majkić.

Ovakvi stavovi su u suprotnosti s onim što Dodik tvrdi u svom komentaru na Bidenovu izjavu.