O svemu pomalo
11

Dodik o formiranju vlasti: Ne ulazim u bošnjačku igru, a Komšić mi nije relevantan

Piše: A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom u Istočnom Sarajevu da je RS odlučna da izgradi gasovod od Bijeljine do Banje Luke u okviru "Turskog toka".

Dodao je da će to ostvariti u saradnji s Rusijom te da smatra da bi se trebali voditi razgovori i u FBiH o istoj temi. Novinari su pitali Dodika i o formiranju vlasti.

On je potvrdio da će o svemu danas razgovarati s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

"Ali nema pomaka, i to s bošnjačke strane. Uvijek se pokušava nešto nametnuti kao da mi trebamo da dogovaramo stvari koje su oni smislili. Političko Sarajevo je zarobilo politička prava Srba da budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH i to je jasna poruka srpskom narodu da su spremni samo da rade s nelegitmnim predstavnicima Srba", kazao je Dodik.

Na pitanje da li će razgovarati i s liderima SBB-a i DF-a Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem, koji su potpisali sporazuma sa SDA, Dodik je rekao: "Bošnjačka strana je izabrala svoje partnere, nemam namjeru da s bilo kim razgovaram pojedinačno".

"Mi smo sa SDA vodili razgovore, došli smo do principa. To nije koalicioni ugovor, niti će biti. Sa SDA nemamo namjeru praviti nikakav koalicioni ugovor. To je bošnjačka igra. Koliko sam čuo, sada je i Radončić u njihovoj većini, a kada sam ja rekao prije dva mjeseca da ga je Izetbegović predložio za ministra, on je to tada negirao. To je njihova neka igra u koju ja ne ulazim", rekao je Dodik.

On je kazao da nije dobro što se izgubila šansa da se od Evropske komisije dobije mišljenje do kraja maja, jer nema naznaka za formiranje vlasti. Kazao je da je evropski komesar Johannes Hahn još 28. marta došao da se proslavi formiranje vlasti, ali od toga nije bilo ništa.

"Nije mi problem da opet razgovaram s Izetbegovićem. Komšić mi nije relevantan da s njim razgovaram", rekao je on.

Dodik se osvrnuo i na Komšićevu krivičnu prijavu protiv njega zbog izjava izrečenih tokom obilježavanja godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

"To je njegova stvar. Šta da mu kažem. Bio sam 100 puta tužen. Ostajem pri onome što sam rekao, a to je da Vojska RS koja slavi svoj dan 12. maja ima pravo na svoje obilježje. To je pravo već koristio Bakir Izetbegović koji je postrojio vojsku u Zenici koja je nosila ratne uniforme", istaknuo je Dodik.

Dodik je upitan i u vezi s optužbama za korupciju s kojim se trenutno suočava predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. On je naveo kako vjeruje da se radi o lažnim optužbama.