BiH
0

Dodik: Normalizovati željeznički saobraćaj do kraja sedmice

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović konstatovali su danas da je svaki oblik radničke i sindikalne borbe pravo koje radnicima pripada, ali u okviru zakona te da je ultimativna i potpuna obustava rada “nezakonita i neprihvatljiva”.

Uz očekivanje da situacija u Željeznicama RS-a, čije mašinovođe su u štrajku od 10. oktobra, bude normalizovana najkasnije do kraja ove sedmice, Dodik je ukazao na neophodnost da se ustanovi odgovornost za milionske štete koje su nastale zbog, kako je saopćeno, nezakonite obustave rada.

Entitetski predsjednik smatra i da je nedopustivo dalje ponašanje mimo općeg interesa, bilo da ono dolazi od upravljačkih struktura ili od radnika.

Dodik je od Savanovića, uprave i poslovodstva Željeznica RS-a zatražio da preduzmu sve neophodne korake radi konsolidacije preduzeća i uspostave normalnog procesa rada, a mašinovođe pozvao da se hitno vrate u zakonom predviđene oblike sindikalnog djelovanja, čime bi se spriječilo dalja šteta i zaoštravanje odnosa.

Također, podržao je Savanovića i poslovodstvo Željeznica RS-a u naporima da izvrše neohodne promjene u ovom javnom preduzeću, koje bi omogućile da željeznički saobraćaj u RS-u funkcioniše na efikasan, racionalan i dugoročno održiv način.