|

Dodik: Noćni atak na zastavu RS neće me spriječiti da ona uvijek bude u Predsjedništvu BiH

Dodik: Noćni atak na zastavu RS neće me spriječiti da ona uvijek bude u Predsjedništvu BiH
67
Klix.ba/SRNA
24.11.2018. u 12:08
615
komentara
67

dijeljenja
Dodik: Noćni atak na zastavu RS neće me spriječiti da ona uvijek bude u Predsjedništvu BiH Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred njegovog kabineta u zgradi Predsjedništva nedopustivo i skanadalozno i očigledno predstavlja pokušaj Šefika Džaferovića i Željka Komšića da mu pošalju poruku da tamo nema mjesta za Srbe.
"Taj potez simbolički samo potvrđuje namjeru hegemonističkih krugova u Sarajevu da protivno Dejtonu eliminišu Republiku Srpsku, jer histerični noćni juriš na zastavu Republike Srpske upravo to demonstrira", rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše sinoćnje uklanjanje zastave RS ispred njegovog kabineta u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je naglasio da zastava Republike Srpske ispred njegovog kabineta i na ceremoniji predaje akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Srbije, nije nikakva bahatost i neodgovornost, niti skrnavljenje, kako to navode Džaferović i Komšić.

"To je moja potreba za simboličkim predstavljanjem svog identiteta i identiteta naroda kome pripadam i koga predstavljam. Boja i simbolika zastave Republike Srpske ne vrijeđa nikoga i predstavlja njen zvanični vizuelni identitet. Kome to može da smeta? Nikom dobronamjernom", istakao je Dodik, dodavši da tek kada bude uklonjena zastava Federacije BiH, onda neko ima pravo da mu nešto kaže.

On je rekao da je zabrinjavajuće da je zastava brutalno uklonjena poslije radnog vremena, kad nikog nije bilo u kabinetu, što samo govori da je zgrada Predsjedništva BiH nesigurno mjesto za njegovo normalno funkcionisanje.

"Za pretpostaviti je da po zgradi, odnosno mom kabinetu, kada nema nikog vršljaju pripadnici raznih obavještajnih službi koje kontroliše sarajevski politički krug", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je poručio da ga noćni atak na zastavu Republike Srpske neće spriječiti da ona uvijek bude istaknuta ispred njegovog kabineta i tamo gdje se on nalazi kad god je i dokle god je u zgradi Predsjedništva BiH, svidjelo se to kome ili ne.

Zastava Republike Srpske koja je bila istaknuta ispred kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH u Sarajevu uklonjena je sinoć na zahtjev kabineta Šefika Džaferovića.

Zastava RS bila je istaknuta i juče, pored zastave BiH, u svečanom salonu kada je Dodik primao akreditivna pisma ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića.

Podsjećamo, Dodik je jučer ispunio predizborno obećanje i izjednačio zastavu države BiH sa zastavom Republike Srpske u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu. Tako je primio ambasadora Đorđevića pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije.

Riječ je o presedanu s obzirom na to da su bivši članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić i Nebojša Radmanović primali akreditivna pisma isključivo pod zastavom države BiH, dok su zastavu manjeg bh. entiteta držali u kabinetima. I Dragan Čović je akreditivna pisma stranih ambasadora primao pod zastavom BiH, dok je u kabinetu imao zastavu hrvatskog naroda.

Dodik je svojim potezom prekršio Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine koji je jasno precizirao da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da "druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH".

Dodikov potez izazvao je oštre reakcije članova Predsjendištva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su poručili da neće tolerisati njegovo ponašanje. Ubrzo nakon toga, zastava RS ispred kabineta Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH je uklonjena.
Prijavi grešku


Komentari (615)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...