Govor predsjedavajućeg
350

Dodik: Nisam došao ovdje da se slikam i primam platu, već da pravimo dogovor tri naroda

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Novi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na svečanoj inauguraciji prvi održao govor u kojem je rekao da mu je posebna čast što je preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH.

"Moja osnovna baza je RS. Namjera mi nije da spriječim bilo koga u razvojnim projektima. Moja politika zasnivat će se isključivo na poštivanju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik.

Ponovio je da nije zadovoljan radom visokog predstavnika i da su njegova rješanja možda odgovarala nekom drugom vremenu, ali da se sada moraju donositi odluke koje odgovaraju ovom vremenu.

Istakao je da će se zalagati za ukidanje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

"Ne želim da napravim nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH. Ali očekujem takav tretman i prema Republici Srpskoj. Morat ćemo se više razumjeti i uvažavati", kazao je Dodik.

Kako kaže, EU treba biti cilj BiH, zbog čega će na prvoj sjednici Predsjedništva BiH zatražiti da se od EU zatraži automatsko dobijanje kandidatskog statusa.

"Sarađivat ćemo sa svim važnim faktorima. Učinit ću sve da naši odnosi sa EU i SAD-om budi dobri. Mi podržavamo predsjednika SAD-a”, rekao je Dodik dodajući kako neće odustati ni od saradnje s Rusijom.

Dodik je istaknuo da će provoditi politiku vojne neutralnosti, na što ga, kako je rekao, obavezuju odluke koje su donesene u institucijama RS-a.

On je kazao da nije spreman dozvoliti bilo kome da umjesto njegovog kabineta donosi odluke i da će se zalagati za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama razmatrati i donijeti određene odluke. Ja vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Ja nisam došao ovdje da se slikam i primam platu, već da pravim dogovor tri naroda, dva entiteta i institucija BiH", zaključio je Dodik.