Nakon sjednice
46

Dodik: Niko ne spori da Tegeltija bude predsjedavajući Vijeća ministara, ali Bošnjaci nešto čekaju

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je nakon današnje sjednice da je u skladu sa ovlaštenjima smijenio ambasadore iz srpske kote diplomatsko-konzularne mreže budući da je odlučio imenovati nove ljude. Poručio je i da niko ne spori da Zoran Tegeltija treba da bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Smijenili smo u ovom trenutku dosadašnje ambasadore na svim srpskim pozicijama. U narednom vremenu ćemo vršiti popunu. Jedan broj je smijenjen iz hrvatskog korpusa, a iz bošnjačkog korpusa imenovano je samo nešto što je ranije bilo u proceduri. Sačinili smo sporazum nas trojice između sebe o pripadanju. Imaju mjesta koja se ne rotiraju, i koja se rotiraju. Dogovorili smo se između sebe da imamo sređenu situaciju kako budu isticali mandati, tako da se neće lomiti koplja o tome kome šta pripada. To je usaglašen pristup koji vjerujem da je fer", rekao je Dodik.

Upitan koja su imena i prezimena za imenovanje ambasadora u opticaju, Dodik je istakao da se u diplomatsko-političkoj praksi ništa ne saopštava dok ne budu prihvaćeni agremani.

Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, kazao je da su Bošnjaci odlučili da to malo sačeka.

"Predsjedništvo je obavezno imenovati Vijeće ministara. Predsjedništvo je obavezno da 15 dana od konstituisanja Predstavničkog doma, odnosno Kolegija, imenuje Vijeće ministara. Sada smo u prilici da ističe to vrijeme. Sve je obavljeno. Čak niko ne spori da to treba da bude Srbin, odnosno Zoran Tegeltija, ali bošnjački član Predsjedništva smatra da se nešto treba sačekati... Moram se naviknuti na praksu stalnog čekanja", zaključio je Milorad Dodik.