BiH
336

Dodik nije otputovao u Armeniju, turske vlasti nisu dozvolile prelet aviona

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspio da otputuje u Jerevan, na obilježavanje 100 godina od genocida nad Armenima.

Iz kabineta entitetskog predsjednika je saopćeno da se Dodik vraća u Banju Luku nakon višesatnog čekanja, na aerodromu u Burgasu u Bugarskoj.

"Iako je ranije dobio uredne dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije", stoji u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

On je, na poziv predsjednika Armenije Serzha Sargsyana, krenuo u Jerevan gdje je trebalo od danas do 24. aprila da učestvuje u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida nad Armenima.

Entitetski predsjednik je nedavno u Narodnu skupštinu RS-a uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Armenima od 1915. do 1917. godine.

Na ovaj Dodikov potez reagirao je potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić, ocijenivši "licemjernim“ Dodikovo ponašanje.

"Neprimjereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negdje, a u isto vrijeme ne podnijeti za sve ove godine, koliko Dodik obnaša vlast u bh. entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svijet", ukazao je ranije Salkić.