Dragomir Babić
0

"Dodik nije nacionalista i veliki Srbin"

Piše: A. Karadža
Dragomir Babić (Foto: Sarajevo-x.com)
Dragomir Babić (Foto: Sarajevo-x.com)
Na press konferenciji održanoj u Sarajevu, predsjednik nevladine organizacije Narodni Front iz Banja Luke, Dragomir Babić, odgovorio je na pitanja poput onoga - ko su ljudi koji rukovode medijima u RS, zašto ih koriste u privatne svrhe i obračun sa politički nepodobnim osobama , da li je već počela predizborna kampanja te zašto se uspješno manipuliše navodnim uspjesima Milorada Dodika.

Babić je pokušao objasniti svoj sukob sa vlastodršcima koji seže iz daleke 1993. godine kada je digao pobunu protiv Radovana Karadžića. To je izazvalo konfrontaciju sa tadašnjim Karadžićevim perjanicama, a današnjim ministrima u Vladi RS-a i novinarima koji se nalaze u najjačim medijskim kućama u manjem bh. entitetu.

Posljedica toga je medijski linč koji se, kako navodi Babić, vodi protiv njega, a koji uključuje krivične prijave , prisluškivanje, praćenje, i ono zbog čega je Babić najviše rezigniran, nemogućnost medijskih istupa kako bi iznio svoju stranu priče.

"Pokušali su mi montirati aferu oko reketarenja jednog "uglednog biznismena" od kojeg sam navodno uzeo 500.000 maraka mita kako bih oslobodio Borku Trkulju iz pritvora. Sada me zovu sa entitetske televizije da dam komentar. Ne želim to da uradim da mi isjeku izjavu, a neće da mi dopuste gostovanje u emisiji kako bih objasnio o čemu se radi", rekao je Babić.

Babić svoju tvrdnju da je ovo početak predizborne kampanje, potkrepljuje izjavom da je riječ o snimku iz 2007. godine.

"Ako su taj snimak imali prije dvije godine, zašto ga sada spominju u javnosti. Sve je ovo početak predizborne kampanje i eliminacija političkih i svakih drugih protivnika", rekao je Babić.

Obimna dokumentacija kojom potkrepljuje svoje tvrdnje
Obimna dokumentacija kojom potkrepljuje svoje tvrdnje
Obimna dokumentacija kojom Babić dokazuje svoje tvrdnje

On je dodao da se naredni izbori u RS-u ne moraju ni održati ako se ovako nastavi. Babić je rekao su svi mediji kontrolisani i da nema medija koji su alternativa.

"U medijima je stvorena slika da je Dodik capo u BiH. On je spasioc koji treba da okupi lidere u BiH da to riješe", rekao je Babić.

Kao posljednji primjer kontrole medija naveo je Dodikov odlazak u Beograd dok je u posjeti bio predsjednik Rusije Dmitry Medvedev.

"Mediji su stvorili sliku kako su oni bili zajedno, komentarisali fudbalsku utakmicu, pričali, a ne postoji slika kako se rukuju. On se nije ni sastao sa Medvedevom, ali su mediji stvorili sliku kao da se nešto desilo", rekao je Babić.

On smatra da se problem ne može riješiti bez međunarodne zajednice koja sve zna, ali ne želi da reaguje, jer su upravo oni stvorili Dodika. Ja sam lično pomogao da dođe na vlast, ali kad sam vidio da on nije osoba za koju se predstavljao reagovao sam. On nije nacionalista i Srbin, ja ga znam, ali to koristi kako bi zadržao vlast. Sada se stvorila slika da je on spasio RS u Butmiru.", rekao je Babić.

Babić je rekao da u RS-u vlada mišljenje da je Dodik jednako RS i da je onaj ko je protiv Dodika i protiv RS-a.