Tihić za Sarajevo-x.com
0

"Dodik nije nacionalista, ali voli vlast"

Razgovarala: <a href="mailto:[email protected]">Nermina Voloder</a>
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić na predstojećem kongresu stranke 26. maja borit će se za svoj treći mandat. Za protukandidate ima istaknute političke ličnosti Bakira Izetbegovića i Adnan Terzića, no na njegovoj strani su bogato radno i životno iskustvo. Prvi čovjek najjače bošnjačke stranke za Sarajevo-x.com govori o posjeti potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena BiH, svojim naporima da prevaziđe entitetske granice u državi, politici Milorada Dodika i ostavci Nedžada Brankovića.

Kakvi su Vaši dojmovi nakon posjete potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena BiH i njegovog govora visokim zvaničnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH?

Gospodina Bidena sam ranije upoznao kada sam bio član Predsjedništva BiH, a on potpredsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD-a. Sjećam se da mi je u razgovoru u Washingtonu, neposredno nakon ukidanja aprilskog paketa ustavnih promjena, rekao: "Moj prijatelj Haris Silajdžić napravio je veliku grešku, zato što nije glasao za aprilski paket. Na ovaj način je poništio sve ono dobro što je uradio za Bosnu i Hercegovinu". Zaista mislim da je to bila historijska greška i da nas je to vratilo nekoliko godina unazad. Bidenova posjeta BiH je vrlo važna, na ovaj način SAD na najvišem nivou potvrđuje svoje interesovanja za našu zemlju. Njegov govor je bio krajnje nadahnut, pun snažnih poruka. Njegova poruka da "kompromis nije slabost, nego hrabrost" na neki način mi je dala još više samopouzdanja da radim i da ustrajem na putu dogovora, dijaloga, kompromisa. Stvari u BiH mogu se riješiti jedino dogovorom. Ne postoje idealna, već samo realna rješenja, a to su ona za koja postoji konsenzus i neophodan broj glasova u Parlamentu.

Vi ste bili jedini političar iz BiH kojeg je Biden javno pohvalio.

Bio sam jako iznenađen njegovom izjavom, jer kada u BiH neko dođe i spomene neka imena, obično spomene imena iz tri naroda. Međutim, gospodin Biden je mene istakao i to za mene predstavlja priznanje za dugogodišnji kontinuitet političkog djelovanja. Njegova izjava da sam ja jedan od političara koji prelazi entitetske granice je veliki kompliment, moralna satisfakcija, posebno ako imamo u vidu da sam zbog politike dogovora, kompromisa bio izložen strašnim pritiscima, jakim neargumentovanim kritikama, u smislu da sam nekoga izdao, prodao itd.

U toku su pretkongresne aktivnosti. Vaši protukandidati su već predstavili svoju platformu djelovanja, te obećavanju ponovno uspostavljenje jedinstva među podijeljenim Bošnjacima te najavljuju promjenu ekonomske klime u BiH. Ovo su, prema njihovom mišljenje, stvari u kojima se Vi najviše podbacili. Kako ocjenjujete njihove programe?

Ja uvažam sve ono što rade i što su uradili moji protukandidati. Razumijem zašto ponekad mene napadaju, jer se bore za poziciju predsjednika stranke. Ali, ono što oni tvrde nije tačno. Kada je u pitanju ekonomska politika, to nikada nije bilo u nadležnosti predsjednika stranke, već u nadležnosti drugih državnih institucija, entitetskih prvenstveno. Mi imamo jedan jako komplikovan ustavni sistem. Svi koji govore o ekonomskih mjerama, promjenama, moraju biti svjesni te činjenice. Kako bi se politički problemi, ali i ekonomski i socijalni, brže i efikasnije rješavali, potrebna je ustavna reforma. Što se tiče prigovora da nema jedinstva među Bošnjacima, mogu istaći da je meni najbitnije da smo mi bosanskohercegovačka stranka. Daleko je važnije da se borimo za državu Bosnu i Hercegovinu, jer ako imamo državu, lako ćemo zaštiti interes i Bošnjaka i svih drugih naroda. Nisam od onih koji slijede princip "jedan narod-jedna stranka-jedan vođa". Nije dobro što taj princip imamo u Republici Srpskoj. Znamo kako su se te stvari tokom historije završavale, uvijek na štetu naroda na koji su se pozivali.

Kako gledate na politički angažman Milorada Dodika? Da li ga doživljavate kao nacionalistu?

Gospodina Dodika poznajem od 1997. godine kao poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, a od tada sa njim na ovaj ili na onaj način sarađujem, pravim dogovore, kompromise, a ponekad se i svađamo. Da li on nacionalista? Ne mislim da je on klasična vrsta nacionaliste, smatram da gleda na srpski interes, ali da mu to više služi za ostvarenje vlasti i pozicije. Prvenstveno mislim da Dodik voli vlast, ali onaj oblik vlasti u kojem on sve odlučuje, gdje nema dogovora i sporazuma.

Ipak, ne možete negirati da su njegovi medijski istupi puni nacionalističke retorike?

Ja njega poznajem i kada izađe pred medije, ali znam ga i mimo medija, i on je tu potpuno drugačija ličnost. To je lice drugačijeg čovjeka, lice pragmatičara u rješavanju određenih problema. Nama je Dodik zadano rješenje, možemo da pričamo loše o njemu koliko god hoćemo, ali ako želimo da rješavamo probleme, moramo razgovarati sa njim. Ili čekati da mu istakne mandat, pa ako bude opet izabran, čekati još četiri godine i tako unedogled. Ja mislim da ne smijemo čekati, da trebamo sa njim razgovarati. S druge strane, ja njega ne mogu vaspitavati, boriti se protiv njegove nekulture. Sjećam se kad smo bili u Prudu i kada je uvrijedio novinarku FTV-a. Čović i ja smo ga kritikovali jer nam je s tim pokvario sliku sporazuma. Kasnije je njegova izjava da je došao u Sarajevo sa novom kravatom išla ispred onoga što smo se dogovorili.

Da li ostajete pri svom stavu da federalni premijer Nedžad Branković treba otići s te funkcije?

Ranije sam rekao da je najbolje da gospodin Branković podnese ostavku i to je moj principijelan stav, koji se ne odnosi samo na njega, već i za sve one prije njega koji su imali optužnicu za krivična djela zloupotrebe položaja i slično. Mislim da bi njegova ostavka bila dobro i za njega i za stranku, ali i za Vladu FBiH.

No, sve su prilike da gospodin Branković nema namjeru podnijeti ostavku, pa čak ističe pitanje kako ste Vi stekli imovinu?

Ja nikada nisam "ganjao vještice" i istraživao šta Branković, Izetbegović ili Terzić imaju od imovine, jer mislim da je to stvar institucija BiH. Ako je neko nešto nezakonito stekao, onda se to treba u zakonskoj proceduri procesuirati. Nikada nisam postavljao pitanje o brojnoj imovini Nedžada Brankovića, međutim došla je optužnica i ja sam morao reagovati. Nažalost, Nedžad je to lično shvatio, počeo mene porediti sa sobom što je nerealno, posebno kad je u pitanju imovina. Ja sam i ranije pozivao institucije za provođenje zakona da provjere šta sve Sujeman Tihić ima od prije rata, kako je to stekao i šta je stekao poslije rata. Imam imovinu u Bosanskom Šamcu, kuću i tri poslovna prostora, zemljište, jedan voćnjak i imam stan u Sarajevu za koji sam podigao kredit. Sve što sam to stekao, stekao sam vlastitim sredstvima, a ne javnim sredstvima, kao većina drugih političara.