BiH
0

Dodik nije dao saglasnost na unitarističke promjene

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik "nije dao nikakav pristanak na, navodni, papir i paket unitarističkih i centralističkih promjena koje je predsjednik SDA Sulejman Tihić uvrstio u moguće sarajevske čaršijske ideje, od posebnog statusa Srebrenice do redukovanja entitetskog glasanja", saopćeno je danas iz SNSD-a.

U saopćenju SNSD-a se navodi da su "jeftine namjere Sulejmana Tihića da u BiH stvori takvu situaciju u kojoj su on i Haris Silajdžić demokratski predlagači, a Dodik kočničar sarajevske čaršijske demokratizacije".

SNSD ističe da bi Tihić, što se tiče unitarnih promjena koje predlaže, "trebalo da svakodnevno proučava" Dejtonski sporazum da bi shvatio trajnost RS-a, policije RS-a, entitetskog glasanja i dejtonskih nadležnosti.

"Kameleonstvo Sulejmana Tihića očito je u njegovoj jednoj rečenici u kojoj kaže da sada nije vrijeme da se Srbi ubijede da priznaju kolektivnu krivicu i nikakvi prijedlozi s navodnim promjenama u fazama ne mogu pokriti Tihićev islamski totalitarizam i njegov stav da su Srbi u BiH krivci", dodaje se u saopćenju SNSD-a.