{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Ni zbog EU-a nećemo žrtvovati policiju RS-a

F
7.11.2007. u 11:27
0
0
Dodik: Ni zbog EU-a nećemo žrtvovati policiju RS-a
0
Dodik: Ni zbog EU-a nećemo žrtvovati policiju RS-a
Premijer Republike srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako želi vidjeti da i Bosna i Hercegovina parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om, ali da je nemoguće žrtvovati subjektivitet policije RS-a za bilo šta, pa bila to i Evropska unija. U središte rasprave Dodik je stavio novi Ustav BiH ili dogradnju postojećeg, ali samo ukoliko u njemu bude zagarantovan opstanak RS-a.
Komentirajući to što će EU danas sa Srbijom parafirati SSP, čime Beograd pravi prvi konkretan korak ka članstvu u Uniji, Dodik je kazao da je to dobra vijest za Srbiju, a da se to nije desilo i kada se radi o BiH zbog njenih neriješenih pitanja.

"Reforma policije je toliko teška i složena da se ne može posmatrati kao lagana tema", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je podsjetio da je u Mostaru napravljen dogovor i kako smatra da je ta reforma deblokirana ako se do kraja provede odredba potpisane deklaracije u kojoj se kaže da će unutrašnja organizacija policije odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.

"Mi to tumačimo tako da je neupitna policija RS-a, jer ustavnu strukturu zemlje čini RS, kao jedan njen jedan dio", kazao je entitetski premijer dodajući da se u tom smislu može ići dalje u razgovorima ako drugi učesnici ne odustanu od takvog određenja.

Kazao je da od njega ne zavisi kako će se sve dalje dešavati.

On se složio da je u suštini svega što će se dešavati novi Ustav BiH ili dogradnja postojećega, ali da rad na tome podrazumijeva da osnova bude Dejtonski sporazum i neupitnost postojanja RS-a.

"Ako se oko toga budemo sporili, onda nikada nećemo napraviti ustav", dodao je entitetski premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: