BiH
529

Dodik nezadovoljan odlukom švicarskih vlasti: Tražit ću referendum o pravosuđu

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon vijesti da će Naser Orić biti izručen BiH predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da bi trebalo narod na referendumu u RS-u pitati da li prihvataju ovakav Sud i Tužilaštvo BiH.  

Dodik je istakao da je Tužilaštvo BiH tražilo izručenje Nasera Orića da bi ga pustilo na slobodu, kao što je uradilo sa Ejupom Ganićem i komandantom Armije BiH Jovanom Divjakom.   "Ovdje se radi o političkoj pokvarenosti. Tužilaštvo BiH za RS i njenog predsjednika i institucije su mimo ustava nametnuti”, rekao je Dodik.

On je dodao da će zbog ove odluke u narednoj sedmici poduzeti određene korake.

"U narednoj sedmici ću odmjeriti odnos prema ovom pitanju i tražiti izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske prema određenim aktivnostima koje će se odnositi na vraćanje ranijim stavovima da treba narod na referendumu pitati da li prihvataju ovakve institucije", dodao je Dodik koji kaže da ako čitava srpska populacija smatra, osjeća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi.   On smatra da je sigurno da će narod reći "ne" Tužilaštvu BiH i Sudu BiH te navodi da će na bazi ovoga predložiti zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primjenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament RS-a.   On je pozvao srpske predstavnike u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH da se uozbilje jer je put kojim idu “nacionalna izdaja”.

Dodik Tužilaštvu BiH zamjera i što je izuzelo predmet od bijeljinskog tužilaštva koje je započelo istragu u ovom slučaju.

"Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima - to nam sigurno ne treba", zaključio je Dodik.