{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom

F
5.10.2007. u 17:03
0
0
Dodik: Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom
0
Dodik: Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas da je propuštena "jedna dobra prilika" da, na bazi njegovog protokola o reformi policije potpisanog sa liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, dođe do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, te da oni koji su ga odbili treba da snose i odgovornost.
"Oni koji su to tako odbili neka snose odgovornost, a ja nemam ništa bilo kome da objašnjavam jer u potpisanom protokolu piše da policijska struktura koja će organizirati u budućnosti mora da prati ustavnu strukturu u zemlji", kazao je Dodik u izjavi novinarima i podsjetio da je jedan od osnovnih elementata BiH entitetsko i kantonalno uređenje.

Mišljenja je da upravo ta definicija nije odgovarala nekim strukturama u OHR-u, koje je, naveo je, naslijedio Lajčak iz ranijeg perioda, jer je to "suprotno njihovom nastojanju u protekle tri godine da ukinu policiju RS-a".

"Ja im još jednom jasno poručujem da ćemo zbog respekta prema funkciji visokog predstavnika još jednom otići i ponoviti ovaj stav koji sam rekao", naveo je Dodik i dodao da niko ne treba da misli da će se desiti nešto drugo.

On je bio izričit i da, pošto je RS trajna kategorija, isto tako je i entitetska policija i da to niko ne može promijeniti.

"Ako zbog toga treba da stojimo 50 godina pred Evropom -stajat ćemo", kazao je Dodik i dodao da je upravo policija RS-a krucijalno pitanje za sve građane RS-a.

Dodik je kazao da je jasno da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak jučer potvrdio da potpisani protokol njega i Silajdžića nije u skladu sa tri evropska principa, te dodao da je trebalo da kaže da je "protokol njega i Silajdžića u skladu sa Ustavom, a da to nije onaj koji je on ponudio
(Miroslav Lajčak)".

Naglasio je da je protokol koji su on i Silajdžić potpisali isključivo bio motiviran činjenicom da je potrebna određena osnova oko koje bi se svi okupili kako bi došlo do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Ponovio je da se stav SNSD-a neće promijeniti bez obzira na sve kada je u pitanju insisitiranje da mora ostati da postoji policija RS-a, koja će raditi poslove na prostoru tog entiteta i bit će funkcionalno uvezana sa ostalim strukturama u BiH, te u nekim poslovima i sa cijelom strukturom policije u BiH.

"Taj stav nećemo promijeniti bez obzira na sve pritiske, razne ucjene, nekorektne poteze, od kojih je jedan tako olako odbacivanje sporazuma koji je pokazao da je moguće postići dogovor između domaćih predstavnika", naveo je lider SNSD-a.

Ocijenio je da "i da je sve ovo možda dio međunarodne ujudurme koja ovdje pokuašava da održi svoje prisustvo kroz razne forme".

Dodao je i da on cijeni Miroslava Lajčaka, ali je "jedan dio strukture OHR-a zakuvao ovu situaciju zajedno sa bivšim visokim predstavnikom Paddy Ashdownom, a ta struktura se i dalje održava ovdje i govori šta je dobro, a šta nije".

Inače, Dodik je danas odbio da odgorovi na pitanje novinara BHT1, navodeći da "nema odgovora za njih".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: