BiH
0

Dodik: Nema oružane pobune RS-a, ali će biti demokratske

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Bijeljini da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak jučerašnjim odlukama "najbezočnije" prekršio Dejtonski sporazum, što do sada nije učinio nijedan njegov prethodnik, i najavio da će njegova stranka sutra izaći s programom mjera u vezi s novonastalom situacijom.

"Nećemo dizati oružanu pobunu, ali ćemo sigurno dići demokratsku pobunu protiv nesumnjive dikature koja se providi“, naveo je Dodik, dodajući da su Lajčakove posljednje mjere „dovele do potpuno degutantne situacije, za koju RS ipak ima mehanizme".

Dodik je u izjavi novinarima kazao da visoki predstavnik sada može pristupiti smjenama bilo koga, ali da se on ne boji i neće se pomiriti s posljednjom Lajčakovom odlukom o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH.

Istaknuo da nema namjeru da bude podrška Lajčakovom konceptu da „napravi društvo s vrijednostima uime međunarodne zajednice i da preda BiH u dominaciju Bošnjacima u svim institucijama, što je destabilizirajuće i nije održivo za BiH“.

Dodik je, između ostalog, kazao da je svim tim značajno urušeno povjerenej RS-a u institucije BiH, te posebno u međunarodnu zajednicu i OHR.

Ponovo je optužio „birokrate u OHR-u“ da su utjecali na Lajčaka da jučer saopći nove mjere.