OHR
0

Dodik nema nikakve veze s Oružanim snagama BiH

FENA
BiH je članica NATO-ovog programa "Partnerstvo za mir" i to je odluka koju su podržali predstavnici sva tri konstitutivna naroda BiH, odgovoreno je danas Feni iz Ureda visokog predstavnika na molbu za komentar jučerašnje izjave premijera RS-a Milorada Dodika da srpski pripadnici Oružanih snaga BiH ne idu na NATO-ovu vojnu vježbu u Gruziju.
- U ovom konkretnom slučaju, slijeđene su sve procedure unutar redovnog lanca komande i kontrole nad Oružanim snagama BiH. Izjave premijera Dodika neće imati nikakvo pravno djelovanje nad Oružanim snagama, jer on nije u njihovom lancu komande i kontrole. Lanac komande i kontrole je jasan. Vrhovni komandant je Predsjedništvo BiH, poručuju iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko ima povjerenje u profesionalnost Oružanih snaga i vjeruje da će one poštovati lanac komande.

- Premijer Dodik nema nikakve veze s Oružanim snagama BiH i trebao bi se suzdržati od uplitanja u isključive nadležnosti BiH. Ustvari, njegovo ponašanje može činiti krivično djelo, ocjenjuju iz OHR-a.

Međunarodna zajednica u potpunosti podržava profesionalizam i požrtvovanost Oružanih snaga BiH i njihov sistem komandovanja. Međunarodna zajednica će se i dalje fokusirati na evroatlantske integracije jer će taj proces osigurati promjene u životu običnih građana. BiH nema alternative i taj put je već odabran.