SDS
0

Dodik nek objasni koji stav zastupa

FENA
Povodom jučerašnje izjave premijera RS-a Milorada Dodika u Mostaru da Hrvati trebaju dobiti treći entitet u okviru Federalne BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je Dodika da objasni javnosti koji od tri stava koje promoviše su stavovi njegove partije: onaj koji iznosi u Banja Luci i prema kojem RS ima pravo na referendum, onaj koji iznosi u Sarajevu i u kojem se zalaže za Dejtonsku RS ili onaj koji iznosi u Mostaru i u kojem se zalaže za treći entitet.

"Promovisati interese hrvatske strane u momentu kada hrvatski lideri u BiH tvrde da je 'čitava BiH, pa i RS, na stolu' i kada zahtijevaju da terotirija Posavine pripadne hrvatskom entitetu, a da Istočno Sarajevo postane dio distrikta, najmanje je u interesu RS-a, pa je sasvim nerazumljivo zalaganje premijera Dodika za treći entitet“, navodi SDS u saopćenju.

Stranka ocjenjuje i „prelazak iz konfederalnog u federalno uređenje BiH znači još jače cementiranje BiH i dalji prenos nadležnosti sa RS-a na nivo BiH“.

Ocjenjuje i da „problem Hrvata proizilazi iz bošnjačko-hrvatskog Vašingtonskog sporazuma, a ne Dejtonskog, i njihov problem treba riješavati na osnovama Vašingtonskog sporazuma, i bez zadiranja u Dejtonski sporazum“.