Sjednica NSRS
268

Dodik negodovao zbog himne BiH, izašao iz sale pa prigovarao Cvijanović

D. Be.
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Foto: Pixsell/Dejan Rakita
Novi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik (SNSD) danas je na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS-a negodovao zbog intoniranja himne države Bosne i Hercegovine.

Dodik je, kako su snimile kamere, izašao iz skupštinske sale nedugo prije puštanja himne BiH.

Kada je počela himna, svi prisutni u sali su ustali i dostojanstveno je ispratili, a među njima je bila i Željka Cvijanović, koja će sutra položiti zakletvu u Predsjedništvu BiH.

Nakon što je himna privedena kraju, Dodik se vratio u salu i sjeo pored Željke Cvijanović te joj prigovorio: "Trebalo je svi da sjede, poslanici." To se čulo i u direktnom televizijskom prijenosu na RTRS-u. Nakon toga je krenula i himna entiteta RS, a Dodik je ustao i pjevušio.

Lider SNSD-a, prema riječima prisutnih, je uoči početka sjednice pokušao spriječiti intoniranje državne himne, ali to mu nije pošlo za rukom.

Današnja konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a ima 11 tačaka dnevnog reda, među kojima je, između ostalog, polaganje zakletve novoizabranih narodnih poslanika, polaganje zakletve predsjednika i potpredsjednika RS-a, a novost je da će zakletvu u NSRS-u položiti i novi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.