BiH
0

Dodik: Nećemo u Vijeće ministara BiH ukoliko predsjedavajući nije iz RS-a

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta stranka neće pristati na dogovor da uđe u Vijeće ministara BiH ukoliko predsjedavajući tog zajedničkog bh. organa ne bude iz RS-a, te da misli da će to podržati i ostale partije.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a kazao da će ta stranka u okviru podjele u Vijeću ministara BiH, uzeti dva ili tri ministarska mjesta, a zainteresirani su za mjesto ministra civilnih poslova, ministarstvo finansija, komunikacija, te eventulano, ukoliko prođu ustavne promjene, ministarstvo poljoprivrede.

Što se tiče odbrane, Dodik je rekao da će SNSD predložiti dalju demilitarizaciju BiH, koja je, naveo je, najbolje rješenje za BiH, kao dugoročni cilj.

Lider SNSD-a je kazao da njegova stranka neće praviti koalicije u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH, jer na nivou BiH, kako je naveo, nije moguće praviti programske koalicije.

On je naveo i da će SNSD-e prihvatiti izborne rezultate koje saopći Centralna izborna komisija BiH "iako ostaje utisak da se aktivnosti CIK-a mogu staviti na nivo špekulacija".

Istaknuo je da će ta stranka "prihvatiti odgovornost kao apsolutni pobjednik izbora i sa 41 ili 42 poslanika u Narodnoj skupštini, i to za sva pitanja u vezi RS-a i u BiH, uime RS-a".

"Mi u Sarajevo odlazimo kao predstavnici RS-a, a ne kao dio bh. ambijenta. Mi nismo probosanska partija, već socijaldemokratska stranka", kazao je Dodik.