BiH
0

Dodik: Nećemo tolerisati nemire zbog Kosova

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da nije dobro to što su se današnji protesti srednjoškolaca u Banjoj Luci, organizovani povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pretvorili u nerede, jer nasilje ništa ne pomaže i oni koji su u tome učestvovali bit će zakonski sankcionirani.

"Podržavamo demokratski izražen stav svih onih koji to žele da urade i na javnim mjestima, ali Vlada ne prihvata i neće tolerisati nasilje, bez obzira na to kako to i kojim motivama objašnjavano“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Naglasio je da nasilje ne pomaže nikome, kao ni stanju u RS-a.

"Mislim da se radi o neodgovornosti onih koji su to uradili i naravno da će se suočiti i s reperkusijama koje iza toga slijede“, kazao je Dodik i dodao da entitetska vlada smatra da je legalno demokratsko pravo svih da organiziraju i iskažu svoj demokratski stav, ali se on ne može pretvoriti u naslje, jer će svi oni koji u tome učestvuju biti suočeni sa zakonom.

I ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft izjavio je nakon razgovora s Dodikom da u svakom demokratskom društvu građani imaju pravo da protestiraju i dignu svoj glas, ali ni u jednoj demokratskoj državi građani nemaju pravo da izazovu nasilje.