Berlinski proces
67

Dodik: Nećemo dozvoliti da sa Kosova ulaze u BiH samo sa ličnom kartom

N. V.
Screenshot: Milorad Dodik
Screenshot: Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na današnjoj press konferenciji rekao kako Bosna i Hercegovina neće podržati sporazum iz Berlinskog procesa, koji se odnosi na prelazak granica Kosova i BiH bez ličnih karti.

Razlog za Dodikovo "obećanje" u kojem kaže kako neće dozvoliti stanovnicima Kosova da putuju olakšano u BiH, je izjava premijera Kosova Albina Kurtija koji je povukao paralelu između sjevera Kosova i RS-a.

"Onaj Kurti govori negativno o RS-u i sada očekuje da mi glasamo da će oni dobiti da mogu u BiH ući sa ličnim kartama. Malo sutra će se to desiti, pogotovo poslije kvalifikacija Albina Kurtija o RS-u. Nema potrebe da budemo mi tu servilni. Bez obzira na to što je to u okviru Berlinskog procesa nešto dogovoreno, to se neće desiti da mi damo bilo kakav potpis na daljnju operacionalizaciju tih dokumenata. To javno obavještavam i ove u Njemačkoj i koga god. Dakle, ako hoće da igramo korektno, onda su trebali da začepe usta onom Kurtiju da ne vrijeđa RS", bio je oštar Dodik.

Zatim je imao ispad šovinizma i rasizma što za njega nije neuobičajeno.

"Više legitimiteta ima RS nego privremene prištinske institucije. Mi imamo više međunarodnog legitimiteta nego oni i otkud onda oni nama sada mogu držati lekciju o tome kakvi smo mi. Pa oni su najgori koji postoje. Prema tome, nama ovdje ne trebaju ni Šiptari, ni Albanci, koji dolaze s mržnjom prema Srbima u BiH. Mirniji smo i sigurniji bez njih", riječi su Milorada Dodika.