BiH
0

Dodik neće u nedjelju u Jadovno

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik neće u nedjelju, 26. juna, prisustvovati skupu povodom obilježavanja dana sjećanja na stradale tokom Drugog svjetskog rata u Jadovnu kod Gospića.

Dodik je za Radio RS-a kazao da taj dan ima druge obaveze, oko obilježavanja 19-te godišnjice "probijanja koridora na Dugim njivama kod Modriče".

"Obaveza je zvanične Hrvatske, ali i Srbije i Republike Srpske da pomognu u objelodanjivanju više decenija prikrivane stravične istine o stradanju oko 40.000 osoba“, rekao je Dodik najavljujući da će u najskorije vrijeme posjetiti Jadovno.

Dolazak u Jadovno u nedjelju najavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Međunarodna konferencija o ustaškom logorima Jadovno i Gospić održava se danas u Banjoj Luci, a predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić iznio je podatak da je za samo 132 dana s područja Nezavisne Države Hrvatske u ove logore dovedeno 42.246 muškaraca, žena i djece od kojih je na monstruozan način ubijeno 40.123, te da je među žrtvama bilo 38.010 Srba, 1.999 Jevreja i 88 Hrvata.

Entitetski predsjednik je i ovaj put ponovio da samo pravosnažna odluka može da znači i da je neko kriv za ratne zločine, te najavio da će RS "nastaviti da pomaže srpske optuženike koji su suočeni s procesima pred sudovima".

Cilj nije, kaže, da se bilo ko od tih osoba brani, ali da presude moraju biti izrečene u skladu sa svim procedurama.