BiH, posao, škola...
8

Dodik: Neće biti povećavanja plaća, osobe s diplomama vrše pritisak da ih se zaposli

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da bi s opozicijom trebalo da se razgovara o politici očuvanja "izvornog" Dejtonskog sporazuma te vraćanja nadležnosti "koje su otete RS-u" djelovanjem visokih predstavnika u BiH. Dotakao se i problema sa pojedinim privatnim univerzitetima u BiH.

"Bilo bi odlično, kada bi s opozicijom imali taj zajednički pristup. Dejton je urušen djelovanjem međunarodne zajednice koja je imala namjere devastiranja tog sporazuma s ciljem stvaranja unitarne BiH, ali je to onemogućeno našim aktivnostima", tvrdi Dodik ističući da se BiH mora vratiti u ustavne okvire te odbaciti strani intervencionizam u BiH.

"Ako to može da funkcioniše, može da funkcioniše i BiH. Ako je Bosna stvar međunarodnog intervencionizma, mislim da će se valjati u blatu još nekoliko godina", ustvrdio je.

On je u izjavi novinarima, nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, rekao da je opoziciji danas na sastanku rečeno da vlast ne vidi nijedan problem u radu Narodne skupštine, koja funkcioniše u skladu s Poslovnikom.

Kada su u pitanju zahtjevi opozicije, naveo je da će se razmatrati predložena pitanja koja će omogućiti rad parlamenta, a odbacio je njihove primjedbe na funkcionisanje RTRS-a.

Predsjedništvo SNSD-a je razmatralo i prednacrte budžeta i ekonomskih reformi, te stanje u nekoliko društvenih oblasti, uz usvojenih 30 zaključaka, a Dodik je rekao da u narednoj godini neće biti povećanja plaća, ali da će ostati na dostignutom nivou.

Nezadovoljni su stanjem u visokom obrazovanju te, kako je naveo, "traže preispitivanje svih diploma iz Širokog Brijega i Travnika te sličnih mjesta, koje su stečene na netransparentan i sumnjiv način".

Osobe s diplomama u RS-u, kaže, vrše veliki pritisak da budu zaposlene.

"Opšte je poznato da je dovoljno dva dana da odete u Široki Brijeg ili Travnik vratite se s fakultetskom diplomom koju želite. Sve i jedna diploma s tih adresa i još nekih bit će preispitane", ustvrdio je.

Traže i veću odgovornost menadžmenta u javnim preduzećima.