BiH
0

Dodik ne zna zašto MMF ima primjedbe i na RS

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ne zna na onovu čega je Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH navela da entiteti, RS i FBiH, nisu ispunili postavljene uvjete iz pisma namjere za stand by aranžman, dok je to uradila samo država BiH.

Ustvrdivši i da je MMF „politički organ koji ima zadatak da ojača državne organe“, Dodik je rekao novinarima da tokom njegovog razgovora sa predstavnicima MMF-a u Banjoj Luci nije bilo prigovora, osim naznaka da je trebalo pokušati smanjiti plaće u javnom sektoru u RS-a.

On je dodao da se sa sindikatima vode razgovori oko budžeta za narednu godinu, a da je predviđeno da ministri u 2010. godini imaju za 15 posto manje plaće, administracija i javna uprava za 10 posto, dok se prosvjeti i policiji predlaže smanjenje mjesečnih zarada za tri posto za prvih šest mjeseci 2010. godine, a da se od tog datuma vrate na sadašnji nivo.

„Time bi se izvršile uštede koje se očekuju u vezi sa stand by aranžmanom sa MMF-om i također bi to bilo i poruka državnim službenicima u vezi s obavljanjem svog posla“, dodao je Dodik.

Potvrdio je i da će svim službenicima Vlade koji su u petak zakasnili na posao biti ukinuta dnevnica za taja dan i umanjiti ovomjesečna plaća za 10 posto.

„Za jedan broj njih, koji pokazuju permanentno kašnjenje pokrenut će se disciplinski postupak“, rekao je entitetski premijer i precizirao da je jedan broj službenika ipak samo taj dan kasnio.

Za sve one za koje je utvrđeno da su prošle sedmice koristili službene automobile nakon 22 sata, bez službenog naloga, slijedi suspezija s posla, kaže Dodik i protiv njih će se voditi disciplinski postupak.