{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik ne zna koje su njegove izjave zabrinjavajuće za Lajčaka

F
22.8.2007. u 16:08
0
0
Dodik ne zna koje su njegove izjave zabrinjavajuće za Lajčaka
0
Dodik ne zna koje su njegove izjave zabrinjavajuće za Lajčaka
Insistiranjem na opstanku i jačanju Republike Srpske, premijer Milorad Dodik upravo daje puni doprinos očuvanju ustavnog poretka BiH, ustanovljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopćeno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS-a.
Ovo je reakcija Vlade RS-a na današnje saopćenje OHR-a, koje se odnosi na nedavne Dodikove izjave, uz opasku da nije precizirano koje su to izjave premijera RS-a „potpirujućeg karaktera“, pa je teško i odgovoriti na takvu vrstu optužbi.

Dodik nema namjeru, kako se navodi, da “izaziva međunarodnu zajednicu“, kako stoji u saopćenju OHR-a, ali traži da i međunarodna zajednica uvaži realnost i Ustav BiH, a ne da stalnim insistiranjem na reformama, koje idu na štetu dejtonskih ovlaštenja RS-a, konstantno ruši Ustav na koji se sada poziva.

Entitetski premijer smatra da svi u BiH treba da se vrate izvornom Daytonu, što znači da RS-u treba da budu vraćene sve nadležnosti koje su, do sada, prenesene na nivo zajedničkih institucija, a koje u praksi nisu dale rezultate.

Politička stranka SNSD, čiji je predsjednik Milorad Dodik, na najviše funkcije u zajedničke organe BiH delegirala je svoje najodgovornije kadrove, kaže se u saopćenju i postavlja pitanje "da li je potrebno naglašavati kakav je onda odnos Dodika prema tim institucijama, i koliki je doprinos stranka, na čijem je čelu, dala funkcioniranju zajedničkih institucija".

Dodaje se i da su aktivnosti koje je preduzela vlada premijera Dodika na ekonomskom oporavku RS-a direktan doprinos približavanju BiH evroatlantskim integracijama.

Podsjećamo, iz OHR-a je danas saopćeno da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak zabrinut zbog serije izjava potpirujućeg karaktera koje je u proteklih nekoliko dana dao premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, posebno tokom intervjua RTRS-u 20. augusta.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik smatra kako njegove izjave, koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nanose štetu stalnim naporima ove zemlje da nastavi sa reformama i integrira se u evroatlantske institucije.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, na posljednjoj sjednici održanoj u Sarajevu 19. juna, jasno je stavio do znanja da je međunarodna zajednica ujedinjena u svom stavu - ona neće tolerirati bilo kakve pokušaje ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće biti pasivna prema provokativnim izjavama i aktivnostima.

U saopćenju se naglašava da je BiH međunarodno priznata država, a RS jedan od dva entiteta u toj državi. Politički predstavnici u BiH obavezni su u svojim izjavama i aktivnostima podupirati ustavni poredak BiH.

Visoki predstavnik podsjeća da je premijer Dodik potpisao svečanu izjavu prije izbora u oktobru 2006. godine kojom sebe i svoju stranku obavezuje da će “u potpunosti poštivati Opći okvirni sporazum za mir u BiH” i da će prihvatiti sankcije ukoliko ne bude poštivao te propise.

Milorad Dodik, pored funkcije premijera RS-a također je i predsjednik SNSD-a, čiji članovi vrše važne izvršne funkcije na državnom nivou, kako u Predsjedništvu tako i u Vijeću ministara BiH.

Prema tome, Milorad Dodik bi trebao djelovati tako da ukazuje dužno poštovanje prema ovim funkcijama.

-Premijer Dodik treba pažljivo razmotriti da li želi izazvati međunarodnu zajednicu izjavama kojima se dovodi u pitanje ustavni poredak BiH i Daytonski mirovni sporazum, upozorio je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: