{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik ne zna koje su njegove izjave zabrinjavajuće za Lajčaka

F
22.8.2007. u 16:08
0
0
Dodik ne zna koje su njegove izjave zabrinjavajuće za Lajčaka
0
Dodik ne zna koje su njegove izjave zabrinjavajuće za Lajčaka
Insistiranjem na opstanku i jačanju Republike Srpske, premijer Milorad Dodik upravo daje puni doprinos očuvanju ustavnog poretka BiH, ustanovljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopćeno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS-a.
Ovo je reakcija Vlade RS-a na današnje saopćenje OHR-a, koje se odnosi na nedavne Dodikove izjave, uz opasku da nije precizirano koje su to izjave premijera RS-a „potpirujućeg karaktera“, pa je teško i odgovoriti na takvu vrstu optužbi.

Dodik nema namjeru, kako se navodi, da “izaziva međunarodnu zajednicu“, kako stoji u saopćenju OHR-a, ali traži da i međunarodna zajednica uvaži realnost i Ustav BiH, a ne da stalnim insistiranjem na reformama, koje idu na štetu dejtonskih ovlaštenja RS-a, konstantno ruši Ustav na koji se sada poziva.

Entitetski premijer smatra da svi u BiH treba da se vrate izvornom Daytonu, što znači da RS-u treba da budu vraćene sve nadležnosti koje su, do sada, prenesene na nivo zajedničkih institucija, a koje u praksi nisu dale rezultate.

Politička stranka SNSD, čiji je predsjednik Milorad Dodik, na najviše funkcije u zajedničke organe BiH delegirala je svoje najodgovornije kadrove, kaže se u saopćenju i postavlja pitanje "da li je potrebno naglašavati kakav je onda odnos Dodika prema tim institucijama, i koliki je doprinos stranka, na čijem je čelu, dala funkcioniranju zajedničkih institucija".

Dodaje se i da su aktivnosti koje je preduzela vlada premijera Dodika na ekonomskom oporavku RS-a direktan doprinos približavanju BiH evroatlantskim integracijama.

Podsjećamo, iz OHR-a je danas saopćeno da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak zabrinut zbog serije izjava potpirujućeg karaktera koje je u proteklih nekoliko dana dao premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, posebno tokom intervjua RTRS-u 20. augusta.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik smatra kako njegove izjave, koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nanose štetu stalnim naporima ove zemlje da nastavi sa reformama i integrira se u evroatlantske institucije.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, na posljednjoj sjednici održanoj u Sarajevu 19. juna, jasno je stavio do znanja da je međunarodna zajednica ujedinjena u svom stavu - ona neće tolerirati bilo kakve pokušaje ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće biti pasivna prema provokativnim izjavama i aktivnostima.

U saopćenju se naglašava da je BiH međunarodno priznata država, a RS jedan od dva entiteta u toj državi. Politički predstavnici u BiH obavezni su u svojim izjavama i aktivnostima podupirati ustavni poredak BiH.

Visoki predstavnik podsjeća da je premijer Dodik potpisao svečanu izjavu prije izbora u oktobru 2006. godine kojom sebe i svoju stranku obavezuje da će “u potpunosti poštivati Opći okvirni sporazum za mir u BiH” i da će prihvatiti sankcije ukoliko ne bude poštivao te propise.

Milorad Dodik, pored funkcije premijera RS-a također je i predsjednik SNSD-a, čiji članovi vrše važne izvršne funkcije na državnom nivou, kako u Predsjedništvu tako i u Vijeću ministara BiH.

Prema tome, Milorad Dodik bi trebao djelovati tako da ukazuje dužno poštovanje prema ovim funkcijama.

-Premijer Dodik treba pažljivo razmotriti da li želi izazvati međunarodnu zajednicu izjavama kojima se dovodi u pitanje ustavni poredak BiH i Daytonski mirovni sporazum, upozorio je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: