Nema dogovora
6

Dodik: Ne treba produbljivati tenzije, ali neće biti ni običnog ni redukovanog ANP-a

I. P.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je nakon otkazivanja sjednice da ne želi da se stvari o kojim se ne slažu svi članovi Predsjedništva produbljuju te kako se nada da će se fokusirati na imenovanje novog mandatara za Vijeće ministara.
"Džaferović i Komšić su rekli da bi glasali protiv Tegeltije i onda smo odlučili da se to ne desi", kazao je Dodik dodavši da ne razumije zašto se ANP stavlja na dnevni red pa onda povlači.

"Ne razumijem zašto se ANP povukao ako je predloženo da se o njemu glasa. Ja bih glasao protiv", rekao je Dodik koji je dodao da bi onda pitanje ANP-a odnio pred Narodnu skupštinu RS-a.

On je kazao kako su neki ambasadori (američki i britanski, op.a.) intervenisali i savjetovali da se problemi u vezi s ANP-om ne produbljuju i da se pokuša iznaći rješenje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Također, on je kazao kako Bakir Izetbegović ne govori istinu kada tvrdi da je ANP predviđen sporazumom SNSD-a, HDZ-a i SDA te da ne postoji redukovani ANP.

"Mislim da nije uredu da Izetbegović mlatara nečim što nije dogovoreno, a to je ANP. Sve jasno piše, tamo piše da treba težiti Evropskoj uniji. Pokušao sam da objasnim, ja tamo nisam potpisao Bakirove želje. Tamo je jasno napisano, nijedna odluka ne može da prejudicira članstvo u NATO-u", zaključio je Dodik.