BiH
0

Dodik: Ne razmišljamo o okupaciji RS-a

FENA
Ne razmišljamo o okupaciji Republike Srpske ako ne bude riješena ova kriza, NATO je ozbiljna institucija da bi se bavila takvim glupostima, izjavio je premijer ovoga bh. entiteta Milorad Dodik za beogradski "Glas" od nedjelje.

Premijer Dodik je komentirao najavu da bi NATO preko tzv. plana "Atila" mogao okupirati RS ako ne bude riješena kriza nastala nakon odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka da mijenja zakon o Vijeću ministara i poslovnike oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Što se nas tiče, politika je jasna - ukoliko budu zadržana rješenja za preglasavanje u BiH, mi smo opozicija", rekao je Dodik na pitanje da li njegov vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata izlazi iz struktura vlasti u Sarajevu 1. decembra, kada bi trebalo da na snagu stupe novi poslovnici oba doma parlamenta BiH.

"To ima konkretne posljedice na funkcioniranje institucija, ali o tome neka misle oni koji su donijeli ovako destabilizujuće odluke. Njihova motivacija da pospješe funkcionalnost organa u BiH dovela je do toga da oni ne funkcionišu. A naša je legitimna i legalna odluka da budemo opozicija i bit ćemo", naglasio je Dodik, prenosi Tanjug.

Komentirajući to što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zabranio nastupe u domenu vanjskih poslova i odbrane članovima Vijeća ministara u ostavci, prije svega predsjedavajućem Nikoli Špiriću, Dodik je odgovorio da se hrvatski član trojnoga bh. predsjedništva "pokazuje kao političko nedonošče koje je pobačeno na izborima i koje je iznenada došlo na funkciju na kojoj može na ovako ružan i nepotreban način da predstavlja Predsjedništvo BiH".