BiH
0

Dodik: Ne pristajemo na ukidanje policije RS-a bez obzira na posljedice

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da ne može i neće prihvatiti ukidanje policije RS-a bez obzira na sve priče i moguće posljedice. Dodik je u svom postavljanju pitanja Lajčaku, ponovio na šta RS pristaje u reformi policije, te upitao zašto je postojanje policije RS-a suprotno Evropi.

"Ako nema šanse da se to spoji, ona nema ni šanse za reformu“, rekao je Dodik i dodao da bez obzira na posljedice nije spreman da prihvati bilo šta što nema jasno pozicioniranu strukturu policije RS-a na prostoru RS-a.

On je predložio da se napravi sporazum o reformi policije, u kojem bi zakonodavstvo, budžet i forenzika bili na nivou BiH, a da se kaže da će unutrašnju strukturu odrediti budući ustav države koji će se usvajati.

"To bi bio izlaz", smatra Dodik koji je iznio primjedbe na ponuđeni Protokol o policijskoj reformi koji je predložio visoki predstavnik jer se u njemu policija RS-a navodi kao uprava policije koja nema ništa s RS-om jer je uvezana s Ministarstvom sigurnosti.

Dodik je rekao da od visokog predstavnika nije čuo ništa novo, te okrivio, kako je rekao, naslijeđenje službenike OHR-a koji i dalje stoje iza reforme policije koju su sami kreirali i doveli do sadašnjih problema.

"Oni i dalje sjede u OHR-u i dalje vam pripremaju to što vidimo", kazao je entitetski premijer i ponovio stav da OHR treba da okonča svoj mandat.

Ponovio je i da je siguran da većina građana razmišlja kao on, te pozvao visokog predstavnika da pita građane RS-a šta misle o policiji i uvjeren je da će većina građana reći da se ne treba odreći policije.

Entitetski premijer je naveo da će pokušati da se sastane s nekim političarima u BiH, s kojima je to već i radio, te upitao visokog predstavnika šta će uraditi ukoliko on i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić postignu određeni dogovor.

"Da li je svaki dogovor koji mi postignemo za vas prihvatljiv? Evo da ja i Silajdžić postignemo neki dogovor, šta ćete Vi uraditi?. Da li ćete to prihvatiti i reći, u redu imamo sporazum", upitao je Dodik.

Inače, Lajčak je na ovo odgovorio da je prihvatljiv svaki politički dogovor koji je u skladu s postavljenim principima Evropske komisije.

Nakon što je visoki predstavnik Miroslav Lajčak odgovorio na pitanja poslanika završena je sjednica Narodne skupštine RS-a.

Lajčak se danas sastaje u Banjoj Luci sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem i premijerom Miloradom Dodikom.