{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Ne prihvatamo Lajčakove mjere, u četvrtak prijedlog izlaska iz krize

F
FENA
20.11.2007. u 13:41
0
0
Dodik: Ne prihvatamo Lajčakove mjere, u četvrtak prijedlog izlaska iz krize
0
Dodik: Ne prihvatamo Lajčakove mjere, u četvrtak prijedlog izlaska iz krize
Foto: Reuters
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da neće provesti nametnute odluke visokog predstavnika, bez obzira na to što imaju podršku Evropske unije, te potvrdio da će na sastanku političkih lidera u četvrtak u Sarajevu predložiti paket mjera za izlazak iz krize, među kojima i da se dejtonski Ustav konačno ratificfira u državnom parlamentu.
Komentirajući stav ministara vanjskih poslova Evropske unije u kojem se izražava zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini te daje puna podrška visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i njegovim mjerama, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da odluke visokog predstavnika ne mogu biti primijenjene i ponovio da se Lajčakovim mjerama promovira preglasavanje u BiH.

"Neka ih primijeni Evropska komisija", rekao je Dodik na pres-konferenciji i ponovio da ukoliko odluka visokog predstavnika ne bude promijenjena kako bi se onemogućilo preglasavanje, neće biti primijenjena i SNSD će otići u opoziciju.

Istaknuo je da ako OHR i dalje nastavi s nametanjem to će biti put da se dalje devastira BiH.

On je precizirao da će kao lider SNSD-a na sastanku u četvratak izaći s planom izlaska iz krize u BiH, koji će podrazumijevati da se na dnevni red državnog parlamenta stavi dejtonski ustav da bi i konačno bio potvrđen u parlamentu.

Dodik je precizirao da njegov plan izlaska iz krize podrazumijeva osim potvrđivanja Ustava BiH i da se podrže napori kolegija Parlamentarne skupštine BiH o usaglašavanju poslovnika oba doma državnog parlamenta, da se podrže izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara u kojem će se jasno precizirati da nema preglasavanja u radu.

Također, predlaže se i stav da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU predstavlja moment prestanka bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Dodik je kazao da će predložiti u ime RS-a i da se na nivou BiH usvoji zakon koji će predvidjeti formiranje direkcije vezano za policiju, agencije koja će se baviti obrazovanjem kadrova i da se formira forenzički odjel, a da se sva druga pitanja o reformi policije rješavaju nakon donošenja novog Ustava BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: