Na koju "pjesmu" misli
109

Dodik ne prestaje provocirati: Preporučujem Murphyju da sluša pjesme Baje Malog Knindže

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas poruku američkom ambasadoru putem svog zvaničnog Twitter naloga. Šta je Dodik Murphyju htio poručiti vjerovatno je jasno samo njemu i pojedinim "obožavateljima" lika i djela pjevača spomenutog u tweetu.

Naime, Dodik je ambasadoru SAD-a u BiH poručio da mu "preporučuje da sluša pjesme Baje Malog Knindže.

Pretpostavljamo da je Dodik mislio na pjesmu "Dejtonski sporazum", koju je spomenuti pjevač napisao povodom potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

U pjesmi on izražava željenje što je sporazum okončao rat i što je Knin "tuđi".

Baja Mali Knindža, koji se ni u kojem kontekstu ne bi mogao nazvati pjevačem, "poznat" je po svojim šund pjesmama kojima je tokom srpske agresije na BiH i Hrvatsku "dizao moral" srpskim vojnim i paravojnim jedinicama.

Jedan od njegovih spornih uradaka je pjesma "Ne volim te Alija", u kojoj na veoma uvredljiv način govori o prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Svakako, poznavajući Dodikov muzički ukus bilo bi suvišno očekivati da američkom ambasadoru on preporuči nekog srbijanskog kvalitetnog rock ili pop muzičara, no stvarno je poražavajuća činjenica da visokopozicionirani političar poput Dodika javno priznaje da uživa u "muzičkom" izražaju Baje Malog Knindže.