BiH
0

Dodik: Ne odustajemo od policije RS-a i po cijenu evropskih integracija

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da dok je on premijer policija RS-a neće otići iz nadležnosti RS-a, pa i po cijenu evropskih integracija BiH.

"Policija mora da opstane i sve drugo je nešto što nema našu podršku i mi smo davno opredijeljeni za tu vrstu priče", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci pred odlazak na razgovore o reformi policije u Sarajevo i dodao da je to jedinstven stav i ljudi s kojima on sarađuje.

Najave da se pojedini predstavnici stranaka iz Federacije BiH neće pojaviti na današnjem nastavku razgovora o reformi policije u Sarajevu, on je prokomentirao navodima da je pristojno pojaviti se na sastanku koji je zakazan.

"Da smo mi iz RS-a ti koji neće da dođu na sastanak, vjerovatno bi ovdje (Banja Luka) bio helikopter koji bi nas odbacio u Sarajevo", kazao je Dodik i dodao da ostaje da se vidi da li će se svi političari iz BiH odazvati sastanku, kako bi se pregovaralo, jer, naveo je, on nema namjeru da o reformi policije pregovara s OHR-om, jer on nije strana u pregovorima.

On je dodao da sada "imamo i izjavu višeg zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana kojom je potvrdio naše tvrdnje da je bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown htio da devastira RS, obećavajući Bošnjacima prelazak međuentitetske linije. Gregorian je u intervjuu rekao da je to stvar Ashdowna i njegovog prijeloga, a da nigdje Evropska komisija nije rekla da se mora i preći međuentitetska linija", kazao je Dodik.

To govori, kako je naveo, da smo "izgubili dvije godine baveći se nekim Ashdownovim lošim namjerama prema RS-u".

Entitetski premijer je kazao da mora da ostane policija RS-a s jasnom zakonskom pozicijom, direktorom, s jasnom strukturom i jasnim nadležnostima, koja će koordinirati i raditi u skladu sa sistemom policije u BiH.