Zloupotreba položaja
111

Dodik ne odustaje od odmazde: Protiv Nenada Nešića podnesen izvještaj tužilaštvu

M. Gušić
Nešić i Dodik bili su donedavni koalicioni partneri
Nešić i Dodik bili su donedavni koalicioni partneri
Progon političkih neistomišljenika lidera SNSD-a Milorada Dodika, prvenstveno onih koji su mu donedavno bili koalicioni partneri poput predsjednika DNS-a Nenada Nešića, definitivno se intenzivira.
Nakon što je, još uvijek pod utjecajem velikog poraza njegove stranke na Lokalnim izborima u BiH, na sinoćnjoj hitnoj vanrednoj sjednici Vlade RS-a, po kratkom postupku smijenio Gorana Selaka sa mjesta direktora KPZ Tunjice, te Marinu Selak sa mjesta načelnice Odjeljenja Republičke uprave za igre na sreću, Dodik se ponovo okomio na svog neprijatelja broj jedan - Nenada Nešića.

Očigledno je da Dodik Nešiću nikako ne može "halaliti" poruku koju je lider DNS-a uputio biračima svoje stranke nekoliko dana pred izbore, u kojoj poziva birače da glasaju za glavnog konkurenta SNSD-a, PDP-ovog kandidata Draška Stanivukovića. Da li je Nešićev poziv donio prevagu teško je procijeniti, no, Stanivuković je pobjedio, a Dodik je izgubio Banju Luku, što je udarac od kojeg će se lider SNSD-a teško oporaviti.

Tako je danas protiv Nešića podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja.

"Osoba se sumnjiči da je od 8.5.2018. godine do 31.8.2020. godine u svojstvu odgovornog lica, vršioca dužnosti direktora JP 'Putevi RS', kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, čija je povreda utvrđena presudom Suda BiH, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja te je zaključio Okvirni sporazum sa privrednim društvom 'Prijedorputevi' a.d. Prijedor i u okviru istog zaključio šest pojedinačnih ugovora za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti 1 u Republici Srpskoj", kažu iz Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

U MUP-u RS također su rekli da se Nešić sumnjiči i da je naložio plaćanje ispostavljenih situacija koje je to društvo dostavljalo po osnovu tako zaključenih ugovora, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu "Prijedorputevi" u iznosu od skoro 17 miliona KM.

Podsjećamo, Nešić se 21. oktobra javio na poziv MUP-a Republike Srpske na informativni razgovor i tada je rekao da smatra da bi se u slučaju njegovog hapšenja radilo o političkom progonu.

"Sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom i pravilnikom, odlukama Vlade RS-a. Između ostalog, plan poslovanja i javnih nabavki usvaja i konačnu riječ daje Vlada RS-a. Sve što je rađeno, rađeno je u skladu s tim", rekao je tada Nešić.