Zastoj u pregovorima
0

Dodik: "Ne namjeravam glumiti klovna"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da "prudski proces nije propao“, a da je zastoj u pregovorima "smišljen da bi se spriječilo zatvaranje OHR-a u BiH“.

Ponovivši da Ured visokog predstavnika treba zatvoriti, Dodik je rekao da je RS subjekt Dejtonskog sporazuma te da je prizivanje bilo kakvih sankcija nemoguće.

"Nemam namjeru da glumim klovna i da zbog neke zabrinutosti Sulejmana Tihića ili nekog sličnog njemu dam bilo šta od RS-a“ rekao je Dodik novinarima na Sokocu.

Ustvrdio je i da je lider SDA "na prudskom procesu dobio podršku američkog potpredsjednika i drugih.

"Na kraju krajeva, on je inicirao taj proces i ako sada hoće da se to ugasi neka to i uradi. Što se mene tiče, mislim da to ne bi bilo dobro“, naveo je Dodik.

Tvrdi da se iza priča o navodnom antidejtonskom djelovanju i zaustavljanju prudskog procesa skriva „daleko ozbiljnija politička poruka čiji je cilj ostanak Ureda visokog predstavnika u BiH“.

Ističući da je jedan od dva uvjeta za zatvaranje OHR-a i stabilna politička situacija u BiH, Dodik je dodao da je vidljivo permanentno nastojanje "bošnjačkih političara da naprave nestabilnu političku situaciju da ne bi došlo do tog zatvaranja".

Tvrdi i da ne stoje izjave lidera SDA Sulejmana Tihića da je on odgovoran za antidejtonsko djelovanje.

"To je Tihićev problem i problem u BiH da se ignoriše realnost. Treba pogledati dokumente SDA s posljednjeg kongresa da se vidi šta je antidejtonsko djelovanje. U tim dokumentima se govori da treba ukinuti entitete“, rekao je Dodik i dodao da SDA nastavlja izvornu politiku svog osnivača Alije Izetbegovića i da se "ne odriče politike iz njegove Islamske deklaracije“.

"Nemam pravo da budem naivan. Ne mogu da dozvolim nikakav gubitak RS-a, svidjelo se to ili ne Tihiću ili bilo kome drugome. Ako hoće da razgovaraju sa mnom, ja sam tu“ zaključio je predsjednik SNSD-a.