Preko noći
447

Dodik ne mora ići da blokira put ka Drvaru, u HDZ-u "zaboravili" na godišnjicu oslobođenja

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Lider SNSD-a Milorad Dodik neće imati potrebe da sa lokalnim Srbima u Drvaru fizički blokira put kojim treba proći kolona Hrvata s obzirom da je HDZ BiH naprasno otkazao obilježavanje 24. godišnjice oslobođenja Grahova, Glamoča i Drvara.
Obilježavanje ovog događaja podiglo je tenzije i zategnulo odnose starih partnera Milorada Dodika i Dragana Čovića.

"Spreman sam da budem dio onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dođe u Drvar i obilježava na taj način taj dan", poručio je.

No, da se stari partneri mogu dogovoriti uvijek i o svemu pokazuje najnovija informacija da skup neće biti održan te da Milorad Dodik neće imati potrebe odlaziti u Drvar kako bi sa lokalnim Srbima fizički spriječio prolazak kolone Hrvata na obilježavanje ove godišnjice.

"Nemam pojma ko je to najavio. To su spinovi koji se pokušavaju ubacivati i zamagliti postojeća situacija. Nađite odluku i jednog tijela koje je reklo da će biti tamo. Ne postoji apsolutno'', rekao je Čavara za televiziju N1.

On je kazao da "nema pojma ko je to najavio" kazavši da se radi o spinovima interesnih grupa koje nastoje napraviti problem.

Ni u Kantonalnom odboru HDZ-a, koji su usvojili inicijativu za obilježavanje 24. godišnjice, naprasno ne znaju ništa.

Ivica Ojvan iz Kantonalnog odbora HDZ-a Livno za Klix.ba je kazao da nema nikakvih informacija da li će skup biti održan ili je otkazan.

"Ja vam ništa ne mogu potvrditi, zaista nemam nikakvih informacija", dodao je.

No, Čavaru očito treba podsjetiti da je na 10. izbornoj Skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH, između ostalog, usvojena inicijativa člana tog odbora Ile Kreze za obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara, što je objavljeno i na službenoj stranici.

Izvor: HDZ BiH
Izvor: HDZ BiH

Na Skupštini je zaključeno da se uputi poziv Predsjedništvu HNS-a, Glavnom vijeću HNS-a, Odjelu za branitelje HVO-a i Domovinskog rata HNS-a, Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Kantona 10, Skupštini i Vladi Kantona 10 da organiziraju i provedu sve radnje za dostojanstveno obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja B. Grahova, Glamoča i Drvara.

Centralni skup je, uz vojne počasti i prisustvo visokih dužnosnika, trebao biti održan 13. septembra u Drvaru.