Sramne izjave
299

Dodik nastavio vrijeđati Njemačku: Njihov ambasador dolazi sa zlim namjerama, neće nas porobiti

G. M.
Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH MIlorad Dodik koji je već doveo odnose s Njemačkom na najniži nivo odbijanjem davanja agremana novom ambasadoru te zemlje, danas je nastavio vrijeđati Njemačku i njene predstavnike.
Danas je izjavio da Njemačka nema pravo da se miješa u unutrašnje uređenje BiH i istakao da Njemačka zagovara da BiH bude organizovana kao građanska zemlja, što je, kako je rekao, antiustavno i značilo bi da nema ni eniteta, ni konstitutivnih naroda.

"To je antiustavno i niko od tih velikih demokrata i zagovornika pravne države nije rekao da se Njemačka miješa u unutrašnje uređenje BiH. Ima ustavna procedura kako to treba da bude, a Njemačka kaže da to treba da se uredi na potpuno drugi način", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu i dodao da u tom slučaju BiH neće ni biti.

On je naveo da novom njemačkom ambasadoru nije dao saglasnost jer "smatra da dolazi sa zlim namjerama i da realizuje rigidnu njemačku politiku, što je neprihvatljivo".

"Nisam glup da ne razumijem da novi ambasador dolazi da realizuje njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali Christian Schmidt da to koriguje i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život Republici Srpskoj. Poslali su i vojnike", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je ocijenio da "Njemačka vodi politiku satanizacije Srba" i konstatovao da "stanje okupacije nije dobro". Istakao je da nema namjeru da se bavi pitanjima Njemačke.

"Nisam ja otišao da vodim političke ratove po Njemačkoj, nego oni dolaze ovdje", kaže Dodik.

On je naveo i da je vidljiva aspiracija aktuelne vlasti u Njemačkoj za dominacijom.

"Dok je bila Angela Merkel to je bilo korektno. Mi ne želimo da budemo porobljeni. Oni su nas pobili u prošlom vijeku. E, nećete nas sada na ovaj način pobiti", rekao je Dodik.

Podsjetimo, Dodik je odbio dati agreman za novog ambasadora Njemačke u Bosni i Hercegovini, a Berlin je zauzvrat zaprijetio odmazdom našoj zemlji, čak i blokiranjem dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Odbijanje agremana za ambasadora je samo još jedna u nizu uvreda i poniženja koje je Milorad Dodik priredio za Njemačku bez da je pretrpio ozbiljnije posljedice.