|

Dodik: Napuštamo institucije ako ostanu Lajčakove odluke

Dodik: Napuštamo institucije ako ostanu Lajčakove odluke
0
F
FENA
5.11.2007. u 12:13
0
komentara
0

dijeljenja
Dodik: Napuštamo institucije ako ostanu Lajčakove odluke Foto: Reuters
Premijer bh. entiteta Republike srpske Milorad Dodik izjavio je da će njegova Stranka nezavisnih socijaldemokrata napustiti organe Bosne i Hercegovine i otići u opoziciju ako nedavne mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka ostanu na snazi.
"Bit ću vrlo jasan: ako ove mjere ostanu na snazi, mi idemo u opoziciju", rekao je Dodik u intervjuu za današnje "Večernje novosti" i precizirao da sve dok postoji mogućnost bilo kakvog preglasavanja, njegova stranka se ne vraća u zajedničke institucije BiH.

Prema njegovim riječima, prenosi Tanjug, visoki predstavnik je "sklepao" mjere pomoću kojih Vijeće ministara može raditi i bez Srba.

"Pa, neka izvoli. Neka vidi kakva je to avantura. Jer, očigledno, nije svjestan šta je učinio. U velikoj je zabludi ako misli da zajednički organi mogu da rade bez jednog od tri konstitutivna naroda. Dakle, stvari se moraju vratiti na 'Daytonom' reguliran ustavni poredak, inače će sve otići u potpuno nekontroliranom smjeru", istakao je premijer RS.

Ipak, rekao je Dodik, učinit će se još jedan pokušaj da država izađe iz krize koju je stvorio Lajčak.

On je precizirao da će se tražiti "samo da se, poslije svih akata visokog predstavnika, ubaci jedna rečenica: da većina u institucijama BiH ne može biti iz jednog naroda i jednog entiteta".

"To bi omogućilo da se vratimo na raniji balans i da se stanje u institucijama normalizuje", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Lajčakove mjere su u RS-u doživljene kao kazna zato što entitet nije pristao na njegovu zamisao reforme policije. Dodik, međutim, upozorava da "trgovine policijom nema".

"Već smo i previše dali institucijama BiH. Kreatori uništavanja Srpske pokrenuli su reformu policije samo da bi ugasili srpski entitet", napomenuo je premijer RS-a.

Povodom prijetnji kaznama Dodik kaže da se u BiH provodi "takva diktatura koja prevazilazi sve poznate kazne za verbalni delikt", odnosno da nije više riječ ni o potezima, nego o prostom iznošenju stava, što se zabranjuje.

Premijer RS-a ipak smatra da se Lajčak svojim odlukama - "zaletio".

"Polako primamo signale da visoki predstavnik nije proveo mjere na pravi način i ne baš u najbolje vrijeme. Čini mi se da će on uskoro ostati sam u cijeloj ovoj priči", kaže Dodik.

Na pitanje postoji li opasnost da u BiH izbije ozbiljniji sukob, poput onog iz 1990-ih godina, on je rekao da se "nikakvo nasilje neće desiti".

"Mi ćemo odgovoriti politički, tako što ćemo otići u opoziciju. Neka rade bez Stranke nezavisnih socijaldemokrata, i gotovo. Ako to neće, imat će paralizu organa BiH, jer su oni, a ne mi, tako htjeli. Onda ćemo na nove izbore, pa ćemo da vidimo. Sve je u igri, samo mi nećemo napraviti ni polukorak nazad", napomenuo je Dodik.

On je također ocijenio da je tajming donošenja Lajčakovih mjera, u završnoj fazi pregovora o statusu Kosova , "biran, i to loše".

Na pitanje kakve sugestije u ovom trenutku prima od predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, Dodik kaže da "Srbija samo poručuje da se mora poštovati Dejtonski sporazum i volja sva tri naroda".

"Nikakvih drugih poruka nema. Nije, međutim, prirodno da Sarajevo prihvata poruke nekih zemalja koje po rangu ne nadmašuju Srbiju, a koje su kilometrima odavde, a Srbiji se ne da da izrazi mišljenje, iako je ljudi ovdje doživljavaju kao maticu", istakao je premijer RS-a.

Upitan da li je otcjepljenje RS-a izvjesna perspektiva, Dodik je rekao da bez obzira na želje, u RS-u nije legalizirano pravo na referendum.

"Ali volja naroda se mora poštovati. Jednog dana neko će poželjeti da tu volju naroda provjeri. Ne mogu da projektujem u kom trenutku bi to moglo da se dogodi, ali referendum je izraz demokratskog odlučivanja. Vrijeme donosi nove momente. Do tada Dejtonski sporazum mora da se poštuje", istakao je Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.