Razgovor u Banjoj Luci
33

Dodik nakon susreta s Konakovićem: Protiv ukidanja akciza i sankcija Rusiji, Schmidt nije visoki predstavnik

B. R.
Elmedin Konaković i Milorad Dodik (Foto: RTRS)
Elmedin Konaković i Milorad Dodik (Foto: RTRS)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) komentarisao je današnji susret s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem (NiP) u Banjoj Luci.
Uvjerava da će osnovni princip nove državne vlasti, u kojoj su i SNSD i NiP, biti "redovno konsultovanje" i da se pokuša doći do konsenzusa. Osvrnuo se i na političke razlike između vladajućih stranaka na državnom nivou.

"Naravno da će biti pitanja koja na političkom nivou prave razliku. Dogovorili smo se da nema potrebe to potencirati kao glavnu crtu odnosa, već da glavna linija bude saradnja. Ako imamo različite poglede na međunarodna pitanja, to ne smije utjecati na kvalitet odlučivanja u Bosni i Hercegovini", istakao je Dodik.

Najavio je da će se formirati tim pravnika koji će se razmatrati i pitanje državne imovine. Poručio je da u ambasadama moraju biti zastupljeni predstavnici svih konstitutivnih naroda te tvrdi da to nije bio slučaj dok je Bisera Turković (SDA) bila ministrica vanjskih poslova.

"Iskustva koja smo imali jeste da je ovo mjesto (ministra vanjskih poslova) korišteno za lične, porodične i stranačke stave i to nije Bosna i Hercegovina. Prethodna gospođa je sve devalvirala i pravila je porodične i stranačke ambasade. Mislim da imamo dobro razumijevanje i to je prava suština Bosne i Hercegovine - da svi budu zastupljeni", naglasio je.

Dodik je kao jedno od pitanja oko kojih nema saglasnosti u vladajućoj državnoj koaliciji istakao to da se Republika Srpska protivi da Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Ponovio je da će insistirati na smanjivanju onoga što je nazvao međunarodni intervencionizam u operativnom odlučivanju.

"Ono na čemu ćemo insistirati jeste da se smanji međunarodni intervencionizam u operativnom odlučivanju i da se isključi njegov utjecaj u sudovima i tužilaštvima. Međunarodni intervencionizam u prethodnih 27 godina nije dao rezultate. Međunarodni intervencionisti nisu imali rješenja kojima bi se svi zadovoljili", konstatovao je.

Također je ponovio da Republika Srpska neće Christiana Schmidta priznati kao visokog predstavnika te je naglasio da će se pokušati doći do "zajedničke politike na nivou međunarodne zajednice".

Priznaje da su međunarodni akteri zaslužni za, kako je izjavio, stabilizaciju, socijalnu urvanoteženost i razvoj Bosne i Hercegovine, ali da sada imaju destabilizirajuću ulogu. Poručio je da se ne treba "poltronisati strancima".

Na pitanje da li će ministar finansija Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), odgovorio je da o tome još nije donijeta odluka, ali da je Tegeltija "jedan od najozbiljnijih i najstručnijih" ljudi u ovoj oblasti. Ukazao je da će se s Tegeltijom razgovarati o ovom pitanju.

Najavio je da će SNSD i u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine glasati protiv ukidanja akciza na gorivo, kao što je jučer u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine bio protiv. Kao razlog za to je naveo uvjerenje da se time neće doprinijeti padu cijena goriva te kako se ne bi izgubili budžetski prihodi.