Sramotan stav
24

Dodik nakon sastanka s Putinom pravda agresiju na Ukrajinu: Moskva je bila prisiljena na rat

G. M.
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: Twitter(
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: Twitter(
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se nakon današnjeg sastanka s ruskim liderom Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na sastanku u Moskvi rekao sam da Republika Srpska ima potrebu za saradnju sa Rusijom na ekonomskom planu. RS ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini", napisao je Dodik na Twitteru.

Dodao je da smatra da Ruska Federacija, "koja se uporno borila za svoj bezbjednosni okvir i koja je pokušavala i ranije da osigura te garancije, naprosto bila prisiljena vezano za ovu vojnu operaciju".

"Zbog takvog stava Republika Srpska je izložena mnogim pritiscima. Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje riješi na nivou Ruske Federacije i Ukrajine", naveo je Dodik.

Dodao je da Republika Srpska razumije i da to nije samo sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.

"U svakom slučaju RS je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtjevima o rušenju Dejtonskog sporazuma i mi smo evidentirali preko 100 nadležnosti koje smo imali imali garantovane u Dejtonu i Ustavu BiH, a koje su RS-u oduzete. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo", zaključio je Dodik.