Usaglašeni dvojac
6

Dodik nakon sastanka s Čovićem: Ne zamjeramo HDZ-u zbog NATO puta, slijede praksu Hrvatske

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) sastale su se danas na Jahorini, a predsjednici tih stranaka su nakon sastanka poručili da su se usaglasili o pitanjima u vezi s kojima ranije nisu bili usaglašeni.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarao o Izbornom zakonu koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

"On omogućava da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike. Srpski narod je zainteresovan da se takva praksa uspostavi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon to omogućava, zato je SNSD to podržao u Domu naroda. To je najbolja praksa, a sve drugo bi doprnijelo dodatnoj destabilizaciji", kazao je Dodik.

Istakao je da ostaju pri svojim stavovima o Ustavnom sudu BiH, prvenstveno da je neophodno eliminisati strance iz Ustavnog suda BiH.

"Naša odluka o vojnoj neutralnosti je vezana za stav Republike Srbije", poručio je Dodik.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Dodik je istakao da je presuda u slučaju Sejdić-Finci samo mrtvo slovo na papiru i da ne treba da se provodi u budućnosti.

"Obustavljali su je oni koji su najviše zagovarali takvu odluku. U tom pogledu mogu da kažem da treba da se bira Srbin, Bošnjak i Hrvat", kazao je Dodik.

Naveo je da Republika Srpska nije saglasna s trasom puta koja vodi iz Sarajeva preko Brčkog do Beograda.

"To je suprotno interesima Republike Srpske, suprotno mojim interesima. Koliko god oni bili na fonu bošnjačkog političkog projekta, ne vidim potrebu za takvim nečim. Mi nećemo dati saglasnost za takvo nešto", rekao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska u svojim strateškim planovima definisala trasu puta.

"To je bilo nepotrebno da se Brčko veže iz Sarajeva. Mi ostajemo pri ranijem opredjeljenju", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, HDZ, koji predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini, je zagledan u politiku svoje matične zemlje u Hrvatskoj.

"To je logično", smata Dodik, kazavši da ne zamjeraju HDZ-u što radi na NATO putu.

"Dejtonski sporazum je urušen voljom međunarodnog centra. Eliminisali su entitete i nametali špekulativne prakse", naveo je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da se u potpunosti slaže s Dodikom i da nema šta dodati.

"Nećemo dozvoliti bilo kakve špekulacije kakve su bile ranije. Želimo kandidatski status, on se ne može izbjegavati. Ima mnogo tema koje su zajedničke, a usaglasili smo se u vezi sa stajalištima za koja do sada nismo imali zajednički stav. Želim legitimno predstavljanje u skladu s Ustavom BiH. Jedan narod ne može drugom birati predstavnike", rekao je Čović.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Napomenuo je da je zadovoljan komunikacijom s Dodikom, a da vjeruje da će u idućoj godini pokazati još veću usaglašenost u vezi sa svim pitanjima.

"Ja mislim da ćemo u vezi s Dejtonom morati svi zajedno sjesti nakon izbora, jer sam uvjeren da ćemo biti na poziciji vlasti nakon idućih izbora. Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda, to je minimum da bi država mogla funkcionirati", rekao je Čović.

Podsjetio je da će Bosna i Hercegovina do 15. decembra završiti upitnik, a da je do sada ispunjeno tek 20 posto odgovora.