Istočno Sarajevo
57

Dodik nakon sastanka s Čovićem kazao da ostaju u savezu: Za CIK nema novca jer su nezakoniti

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Milorad Dodik i Dragan Čović, čelnici SNSD-a i HDZ-a, sastali su se danas u Istočnom Sarajevu, poručivši nakon sastanka da "ostaju u političkom savezu" i da "neće biti osiguran novac za održavanja izbora budući da je CIK nezakonit".

Milorad Dodik je kazao kako su razgovarali o navodnim zloupotrebama prilikom izbora članova Centralne izborne komisije i konstatovali da postoje sredstva za održavanje izbora.

"Nije ispoštovan konkurs za izbore CIK-a, nije poštovana situacija da se biraju oni koji nisu politički angažovani. CIK ne može raspisati izbore dok se ne implementiraju posljednji rezultati izbora. To nije urađeno u Federaciji BiH", rekao je Dodik.

Napomenuo je kako smatra da izbori trebaju biti održani u legalnoj i legitimnoj sferi.

"CIK će služiti jednim politikama kako bi mogli bez ikakvih osnova kreirati krajnji izborni rezultat. Mi smo kao politički ljudi svjesni toga i smatramo da je potrebno osigurati zakonitost organa", istakao je predsjednik SNSD-a.

Napominje kako vjeruje da će Sud pokazati da nije politički motivisan i da će poništiti izbor.

"Sredstva nisu problem, mogu biti odobrena. Problem je CIK koji je nezakonito izabran a vodi proces. Tako ćete prihvatiti situaciju da izbori budu nelegitimni", kazao je Dodik.

Naveo je kako ima dobru saradnju s Čovićem i da ga je upoznao da se ranije sastao sa Bakirom Izetbegovićem.

"Sa Bakirom Izetbegovićem sam dogovorio da se blokiraju imenovanja u RAK-u i SIPA-i. Ostaje podjela za glavne funkcije u BiH sve dok se ne dogovori novi sporazum", rekao je on.

Napominje da ostaju u političkom savezu sa HDZ-om.

"Na sastanku je bila jedna tačka dnevnog reda sredstva MMF-a. Dogovoreno je da se podijeli određeni iznos sredstava. Trebalo je da 50 posto ide na federalne račune, 50 posto na kantone", istakao je Dodik.

Konstatovali su da su sve procedure su ispoštovane.

"Guverner nema problema da isplati sredstva. Pismo namjere usvojili su fiskalni savjet, a prethodno svi nivoi vlasti. Mislimo da je ovo nepotrebno, da usložnjava i opterećuje odnose u BiH", istakao je on.

Poručio je kako BiH gubi kredibilitet jer sredstva stoje blokirana više od mjesec.

"Kod nas nema nikakvih problema. Postoje svi neohodni uslovi da guverner Centralne banke isporuči sredstva. U BiH poistovjećuju Parlament i Parlamentarnu skupštinu, to nije klasični parlament i trebalo bi da predstavlja skupštine sa drugih nivoa", rekao je Dodik.

Kada je riječ o migrantima, Dodik je rekao da postoji sumnja da bh. ambasador izdaje lažne vize i ubacuje migrante.

"To postaje sve veći problem kod Bošnjaka. To je ozbiljno stanje. Smatrao sam se obaveznim da Dragana Čovića upoznam sa tim stanjem. Očekujem da će Tužilaštvo veoma brzo izaći u javnost i reći da li je to tačno ili ne", istakao je on.

Zaključio je kako je SNSD za hitnu, bezuslovnu deportaciju svih migranata iz BiH.