O NATO-u i stranim sudijama
0

Dodik najavljuje dva referenduma u RS

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas mogućnost održavanja dva referenduma u RS-u, ako se nametne odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, te o ulasku BiH u NATO. Osim toga najavio je aktivnosti SNSD-a na 'nepriznavanju Suda i Tužilaštva BiH'.

Komentirajući najavu sastanka visokog predstavnika Valentina Inzka s ambasadorima zemalja članica Vijeća za provođenje mira (PIC) o pitanju stranih sudija i tužilaca, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage za "Tuzlansku kolonu" definitivno isključila mogućnost razgovora o ostanku stranih sudija i tužilaca na bilo kojem nivou, pa i onome za ratne zločine.

Moguća nametnuta odluka o njihovom ostanku bit će, tvrdi, odbačena, a vjeruje i da se njihov mandat ne može na takav način produžiti jer bi to bilo "pravno nasilje".

Najavio je da će, ako ipak dođe do nametanja odluke, biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će takva odluka biti odbijena.

Za Dodika nisu sporne samo strane sudije i tužioci u BiH, već i uopće Sud i Tužilaštvo BiH. Najavio je da će od svoje stranke tražiti i podršku da se krene "u aktivnosti nepriznavanja Suda i Tužilaštva BiH".

Kada je u pitanju NATO, Dodik je dodao da "nije moguće bilo kakvo uslovljavanje NATO integracija s političkim reformama u BiH".

Izrazio je ipak spremnost za podršku NATO integracijama ali pod uvjetom da za to odluku donese Narodna skupština RS-a i raspiše o tome referendum na kojem će se izjasniti građani.