Reakcije na odluke
36

Dodik najavio tužbu protiv Schmidta, ponovio da RS neće poštivati njegove odluke i obrušio se na Merkel

B. R.
Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: E. M./Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik RS-a (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) danas je poručio da RS neće primjenjivati posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta te je najavio tužbu protiv njega. Obrušio se i na bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel.
Smatra da jučerašnje Schmidtove odluke predstavljaju "sinhronizirani napad na RS, Srbiju, Aleksandra Vučića (predsjednika Srbije) i mene".

"Naprosto rezonuju da ako stignu jednog skinut, skinut će drugog te time ćete dobiti Kosovo i nestat će RS", dodaje.

Tvrdi da dio međunarodne zajednice želi da Srbija bude što slabija te da ih je počela, kako je izjavio, nervirati održivost RS-a.

Dodik je ponovio uvjerenje da Scmhidt nije imenovan za visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Jučerašnje odluke je nazvao "discipliniranjem RS-a" te je najavio tužbu protiv Schmidta.

"Razmatramo mogućnost da Schmidta tužimo pred njemačkim zakonodavstvom. Advokati kažu da je to moguće. Moramo naći njemačkog državljanina koji će ga tužiti i vjerujem da ćemo ga naći", naglasio je.

Optužio je i bivšu kancelarku njemačke Angelu Merkel da se "otarasila" Schmidta.

"Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere 'Monsanto'. Sklonjen je na dobru platu od 24.000 eura i ne plaća poreze ovdje, jer navodno radi u zoni nesigurnosti", naveo je.

Poručio je da NSRS neće prihvatiti jučerašnje odluke visokog predstavnika. Problematizirao je i status Brčko distrikta, kazavši da će RS "imati svoj dio Brčkog".

"Kazali su nam da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta i rekli: 'Nemoj ko da priđe Brčkom'. Zašto su nam to rekli ako je Brčko zajedničko vlasništvo? Jednog dana ćemo prići i imati ćemo svoj dio Brčkog", istakao je.

Podsjećamo, Dodik je ranije danas, na obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari, najavio da će NSRS razmatrati neprihvatanje nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine i SIPA-e te "jačanje entitetske granice".

Nove atake na državne institucije je najavio nakon što je Narodna skupština RS ranije ove sedmice usvojila odluku o neprihvatanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Schmidt je jučer poništio odluke NSRS-a i nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, a koje podrazumijevaju i to da će zatvorom do pet godina biti sankcioniran onaj ko ne bude poštovao odluke visokog predstavnike.