BiH
0

Dodik najavio reviziju prenesenih nadležnosti RS-a na nivo BiH

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u ovom trenutku Bosna i Hercegovina daleko od konsenzusa u vezi sa ustavnim promjenama.

Dodik je najavio da će RS pokrenuti reviziju svih prenesenih ovlaštenja RS-a do kojih je dolazilo u proteklom periodu sa dokazima da to nije bio akt dobre volje institucija RS-a, već pritiska međunarodne zajednice na njene institucije.

On je naveo da konsenzus po pitanju ustavnih promjena u BiH nije moguć, jer postoje očekivanja i želja nekih da se RS ukine i pravi nova struktura političkog sistema u BiH, što je za političare u RS-u neprihvatljivo.

  • Ukoliko na tome budu insistirali neki političari, očigledno je da od novog Ustava BiH i kompromisa o takvim ustavnim promjenama nema ništa, rekao je predsjednik Vlade RS-a u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a.

On je optužio međunarodnu zajednicu da je pritiscima na RS uslovila prijenos oko 50 njenih nadležnosti na nivo BiH.

To naravno, kaže Dodik, nije promijenilo odnose u BiH, već ih samo usložnilo.

  • BiH danas djeluje u uvjetima redukovanog Daytonskog sporazuma, imajući u vidu ovlaštenja RS koja su prenesena u ranijem periodu i način na koji su prenesena. Činjenica je i da je RS jeste prenijela preko 50 nadležnosti, a da gotovo nijedna od tih nadležnosti nije bila akt dobre volje same RS, upozorio je Dodik.

Dodik tvrdi da su zvaničnici RS-a, svojom politikom, zaustavili bilo koju mogućnost za dodatni prijenos nadležnosti, dok se definitivno ne vidi da li sadašnja BiH u ustavnim promjenama može doći do konsenzusa.

  • RS ima jasnu poziciju, poštuje Daytonski sporazum, a novi razgovori o ustavnim promjenama u BiH mogu se odvijati samo na bazi tog dokumenta. U razgovorima o ustavnim promjenama problematizirat ćemo i pitanja koja su, navodno, riješena prenošenjem nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, dodao je predsjednik Vlade RS-a.

Najavio je i da će do kraja godine RS otvoriti predstavništva u Briselu i Vašingtonu, iako je, dodao je, protiv toga predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.