{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik najavio reviziju prenesenih nadležnosti RS-a na nivo BiH

F
15.7.2008. u 13:54
0
0
Dodik najavio reviziju prenesenih nadležnosti RS-a na nivo BiH
0
Dodik najavio reviziju prenesenih nadležnosti RS-a na nivo BiH
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u ovom trenutku Bosna i Hercegovina daleko od konsenzusa u vezi sa ustavnim promjenama.
Dodik je najavio da će RS pokrenuti reviziju svih prenesenih ovlaštenja RS-a do kojih je dolazilo u proteklom periodu sa dokazima da to nije bio akt dobre volje institucija RS-a, već pritiska međunarodne zajednice na njene institucije.

On je naveo da konsenzus po pitanju ustavnih promjena u BiH nije moguć, jer postoje očekivanja i želja nekih da se RS ukine i pravi nova struktura političkog sistema u BiH, što je za političare u RS-u neprihvatljivo.

- Ukoliko na tome budu insistirali neki političari, očigledno je da od novog Ustava BiH i kompromisa o takvim ustavnim promjenama nema ništa, rekao je predsjednik Vlade RS-a u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a.

On je optužio međunarodnu zajednicu da je pritiscima na RS uslovila prijenos oko 50 njenih nadležnosti na nivo BiH.

To naravno, kaže Dodik, nije promijenilo odnose u BiH, već ih samo usložnilo.

- BiH danas djeluje u uvjetima redukovanog Daytonskog sporazuma, imajući u vidu ovlaštenja RS koja su prenesena u ranijem periodu i način na koji su prenesena. Činjenica je i da je RS jeste prenijela preko 50 nadležnosti, a da gotovo nijedna od tih nadležnosti nije bila akt dobre volje same RS, upozorio je Dodik.

Dodik tvrdi da su zvaničnici RS-a, svojom politikom, zaustavili bilo koju mogućnost za dodatni prijenos nadležnosti, dok se definitivno ne vidi da li sadašnja BiH u ustavnim promjenama može doći do konsenzusa.

- RS ima jasnu poziciju, poštuje Daytonski sporazum, a novi razgovori o ustavnim promjenama u BiH mogu se odvijati samo na bazi tog dokumenta. U razgovorima o ustavnim promjenama problematizirat ćemo i pitanja koja su, navodno, riješena prenošenjem nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, dodao je predsjednik Vlade RS-a.

Najavio je i da će do kraja godine RS otvoriti predstavništva u Briselu i Vašingtonu, iako je, dodao je, protiv toga predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: