Neustavan datum
92

Dodik na večeri s Irinejom i Ivancovom: Svi znamo da je 9. januar nesporan

A. D.
Foto: Twitter/SNSD
Foto: Twitter/SNSD
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon svečane večere organizirane večeras u Banjoj Luci povodom Dana RS govorio je o ovom datumu kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Domaćin je bila predsjednica RS Željka Cvijanović, a prisustvovali su joj i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, zatim patrijarh Irinej, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i drugi.

"Želimo da uvažavamo sve druge i drugačije, ali smo spremni da proslavljamo svoje praznike i datume. Svi znamo da je 9. januar nesporan i tako će biti", rekao je Dodik, prenosi ATV.

Prema njegovim riječima, "RS je nastala u vrijeme mira i bila je politička i životna volja srpskog naroda".

"Ovdje sam jedan od rijetkih koji je 9. januara 1992. godine digao ruku za Republiku Srpsku. To su bila teška i izazovna vremena i moramo da odamo priznanje ljudima tog vremena koji su našu republiku stvorili. Imali smo namjeru da budemo nezavisna država i zato smo glasali za njeno formiranje" naglasio je Dodik.

On je rekao da će obilježavanje 30 godina od formiranja Republike Srpske biti impozantno.

Večeri su prisustvovali i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.