Veliki broj zvanica
92

Dodik na svečanom prijemu u Istočnom Sarajevu: Ništa od primjene presude Sejdić-Finci

Piše: I. Č.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je već dva puta polagao zakletvu povodom nove funkcije, ceremonijalne formalnosti obavio je i u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, ponavljajući manje-više isto ono što je govorio prethodna dva dana, ali i prethodnih godina.

Dodik je istakao da je inauguracija novi početak za Republiku Srpsku i njegov narod, budući da je, kako kaže, mandat dobio od naroda kako bi odbranio državne interese RS-a.

"Zalažem se za državni interes Republike Srpske. Zalažem se za entitet, kako ga definiše Dejtonski mirovni sporazum", kazao je Dodik napominjući potom kontradiktorno da se zalaže za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je da će se zalagati da Bosna i Hercegovina prestane sa eksperimentima, zaglavljenim, nedorečenim koncepcijama koje su zaustavljale procese.

"Zalažem se za mir i stabilnost. Zalažem se da se BiH odrekne usluga visokog predstavnika, za ukidanje sudija koja su glasala na štetu druga dva konstitutivna naroda. Zalažem se za to da nijedno pravo nama ne bude uskraćeno. Zalažem se za to da nam se vrate prava koja su nam oteta. Nama su otete nadležnosti", rekao je Dodik.

Napomenuo je da princip "jedan čovjek - jedan glas" nije moguć u njegovoj orbiti djelovanja.

"Ja predstavljam RS i to ću učiniti najbolje što mogu. Ja nisam onaj koji je spreman bilo kome da nanese bilo kakvu bol. Mi imamo naša prava, Hrvati imaju svoja prava, Bošnjaci imaju svoja prava, i zajedno da dogovorimo ono što možemo da dogovorimo. Jasno ću se zalagati za pozicioniranje BiH na regionalnom planu, a moji stavovi nikada neće biti protiv Republike Srbije. To govorim zato što vjerujem da je to prava priča. Saradnja BiH sa Srbijom može dati dugoročnu stabilizaciju", procijenio je on.

Dodao je da BiH ne može biti rješenje samo jednog naroda i samo jedne primijenjene historije.

"Naše opredjeljenje jeste kretanje ka Evropskoj uniji. Evropa koja je u procesu traganja za nekom svojom koncepcijom svakako jeste nedorečena. Mi se nudimo, da vidimo na koji način se možemo kretati ka članstvu. Ja ne vjerujem da BiH može postati članica EU, ukoliko ne dođe do nekog modeliranog djelovanja", kazao je Dodik.

Kazavši da ne želi da ga se pogrešno shvati jer ne postavlja ultimatum, istakao je da se više neće zalagati za provođenje presude "Sejdić-Finci", budući da je Evropa čekala osam godina.

"Kada budu tražili da primjenimo odluku Sejdić-Finci, nisam više spreman da to radim, bez obzira što to dolazi iz Evropskog suda. Ako je Evropa zbog svojih interesa mogla odložiti na primjenu od osam godina, onda će morati da sačeka još osam godina odnosno ova moja dva mandata u Predsjedništvu", rekao je Dodik.

Na svečanom prijemu prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, dok je delegaciju Vlade Republike Srpske predvodila potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić.

Prijemu je prisustvovala i delagacija Srbije koju predvodi ministar odbrane Aleksandar Vulin, a u delegaciji su bili i ministar pravde Nela Kuburović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Među zvanicama je i režiser Emir Kusturica, te predstavnici vjerskih zajednica, nevladinog sektora, akademske zajednice, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. Prisutni su bili i Vjekoslav Bevanda, Obren Petrović, Milovan Bjelica, Nenad Stevandić i brojni drugi iz političkog života s nivoa Republike Srpske i BiH.