Komentar na izjavu
93

Dodik: Na sastanku sa Sullivanom nije bilo riječi o secesiji i trećem entitetu

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da na današnjem sastanku sa zamjenikom američkog državnog sekretara Johnom Sullivanom u Sarajevu uopšte nije bilo riječi o bilo kakvoj secesiji ili uspostavljanju trećeg entiteta.

"Prilikom današnjeg razgovara Sullivana s članovima Predsjedništva BiH nije bilo riječi o bilo kakvim pozivima na secesiju ili o uspostavljanju trećeg entiteta niti o još o mnogim stvarima koje je Sullivan pominjao na konferenciji za novinare u Sarajevu. Sada se pitam da li smo on i ja danas bili na istom sastanku", rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše Sullivanovu izjavu da je cilj njegove posjete BiH bio da političkim liderima i građanima prenese opredijeljenost SAD za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da naglasi da se pozivi na secesiju ili uspostavljanje trećeg entiteta narušavaju duh i slovo Dejtona.

Dodik je naglasio da je Sullivan na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH mogao jasno da čuje, između ostalog, da u BiH ne postoji konsenzus za ulazak BiH u NATO, te da je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Dodik je istakao da je zanimljivo da to Sullivan nije spominjao na konferenciji za novinare.

"A ako je neko insistirao na poštivanju Dejtonskog sporazuma i to slova tog sporazuma, a ne duha, onda sam to zasigurno ja. To sam radio sve vrijeme i kao predsjednik Republike Srpske", kazao je Dodik.