|

Dodik na protestu u Banjoj Luci ponovio odbijanje Lajčakovih odluka

Dodik na protestu u Banjoj Luci ponovio odbijanje Lajčakovih odluka
0
F
FENA
29.10.2007. u 17:23
0
komentara
0

dijeljenja
Dodik na protestu u Banjoj Luci ponovio odbijanje Lajčakovih odluka Foto: AP
Ukoliko visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ne povuče svoje posljedne odluke ili ih bitno ne promijeni, kako bi se osiguralo da nema preglasavanja, SNSD će preći u opoziciju u zajedničkim bh. organima, ponovio je danas na protestnom okupljanju u Banjoj Luci predsjednik Vlade i SNSD-a Milorad Dodik.
Obraćajući se prisutnima na protestu, koji je u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima RS-a, održan u organizaciji Srpskog pokreta nevladinih organizacija "Spona", Dodik je kazao da RS ima pravo na demokratski odgovor zbog Lajčakovih odluka, te da ovo nije akcija, već reakcija na odluke visokog predstavnika.

Istaknuo je da će Narodna skupština večeras donijeti određene odluke, te pozvao građane da imaju povjerenja u njega i institucije, ponoviši da nema BiH bez RS-a, koja njega jedino interesuje i "ponosi se što je Srbin i predstavlja RS".

Dodik je kazao da je jučer u Mostaru stavio potpis na dokument o reformi policije u BiH "jer tamo piše da će ona pratiti ustavnu strukturu BiH, a RS je dio toga".

On je, između ostalog, kazao da je ovih dana pod pritiscima da prihvati odluku visokog predstavnika, ali da on može svima da kaže 'ne i neću'.

On je na kraju dodao da je ovo bio miran i dostojanstven skup i da ovdje ljudi razumiju da odluke koje je Lajčak donio ne odgovaraju Ustavu i principu ravnopravnosti, ali da protest nije poziv na disoluciju ili destabilizaciju već poštivanje pozicije RS-a i njenih prava.

Na protestu su govorili i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka iz reda srpskog naroda, koji su izrazili protivljenje nametnutim odlukama visokog predstavnika, što su učinili i predstavnici "Spone" iznoseći zahtjev da se te odluke povuku.

Predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz je u obraćanju građanima pozvao srpske predstavnike vlasti da poduzmu mjere da se ne primijeni Lajčakova odluka o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara i vrate prenesene nadležnosti, jer će u suprotnom predstavnici "Spone" tražiti da se srpski predstavnici u zajedničkim organima povuku i raspiše se referendum za izdvajanje RS-a iz BiH.

Ova izjava izazvala je odobravanje i skandiranje prisutnih građana na protestu koji je održan na glavnom trgu u Banjoj Luci.

Prema nekim procjenama na protestu, koji je nosio naziv centralni, bilo je prisutno oko 10.000 građana, koji su imali i osiguran prijevoz željeznicom, te autobusima, što je, ipak, manje od najavljivanog broja od organizatora.

Nošeni su brojni transparenti od kojih je dominirao „Mostarska deklaracija - izdaja“, "Zbogom Lajčak, nama ne treba pogrebnik", „Dajem Bosnu za Srpsku“ , „Evropa za Srpsku“, „Hoćemo slobodu za Srpsku“, a mogle su se vidjeti i slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Negodovanje građana izazvalo je i spominjanje imena visokog predstavnika, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog stavova koje je uputio ovih dana srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici.

Na ulicama Banje Luke tokom trajanja protesta bile su raspoređene jake policijske snage.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.