{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik na Multi-kulti festu kod Beča: Srpski jezik je važan za Srbe koji ne prihvataju bosanski

S
16.6.2018. u 20:20
112
206
Dodik na Multi-kulti festu kod Beča: Srpski jezik je važan za Srbe koji ne prihvataju bosanski
112
Dodik na Multi-kulti festu kod Beča: Srpski jezik je važan za Srbe koji ne prihvataju bosanski
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Beču da Srbi treba da čuvaju svoj identitet i da ne odustaju od svog jezika i pisma.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Treba da čuvamo identitet, da ne odustajemo od jezika i pisma i svega onog što čini identitet srpskog naroda. Prošli smo satanizacije, stavljani na negativnu stranu percepcije", rekao je Dodik, koji je u Beču prisustvovao "Srpskom festu", te "Multi-kulti festu" u Leobersdorfu.

Predsjednik RS-a je poručio da je međunarodna zajednica pokušala da minimizira srpski jezik, koji je važan za Srbe, koji ne prihvataju bosanski.

"Zato je važno da ljudi ovdje uče i znaju", rekao je Dodik i ukazao da je očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture važno za opstanak srpskog naroda, prenosi RTRS.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović, koja je sa predsjednikom Republike prisustvovala ovim manifestacijama u Beču, istakla je da nema potrebe da bilo ko iz RS-a traži pomoć dijaspore."Sada mi pomažemo udruženjima i crkvi da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta, tradicije", poručila je Cvijanović.

Na manifestaciji "Srpski fest" istaknut je značaj okupljanja srpske zajednice i kulturno-umjetničkih društava, jer se na taj način čuva srpski jezik i identitet, prenosi RTRS.

Kao jedan od važnih projekata za očuvanje jezika, na inicijativu predsjednika i premijerke Srpske, nedavno je pokrenut projekat "Njegujmo srpski jezik", koji u Austriji sprovodi predstavništvo Srpske u Beču, a finasnira Vlada Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović rekao je da posjećuju srpske klubove da vide koliko ima zainteresovane djece da uče srpski jezik.

"Mislim da ćemo uskoro imati rezultate i početi sa projektom", navodi Filipović.

U Leobersdorfu nadomak Beča održan je "Multi-kulti fest", koji je okupio brojna srpska kulturno-umjetnička društva, ali i drugih nacija.

Okupili su se iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Meksika, Paragvaja, Bugarske.

Ova manifestacija već 12 godina okuplja srpska kulturno-umjetnička društva, porijeklom iz zemalja bivše Jugoslavije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: