|

Dodik na HTV-u: RS neće dati suglasnost BiH da prizna Kosovo

Dodik na HTV-u: RS neće dati suglasnost BiH da prizna Kosovo
0
F
FENA
16.12.2007. u 16:10
0
komentara
0

dijeljenja
Dodik na HTV-u: RS neće dati suglasnost BiH da prizna Kosovo Foto: Reuters
Republika Srpska neće dati suglasnost Federaciji Bosne i Hercegovine da prizna Kosovo u slučaju da ono jednostrano proglasi neovisnost, izjavio je u nedjelju premijer Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva".
"U slučaju da Kosovo jednostrano proglasi neovisnost, predstavnici RS neće dati suglasnost BiH da donese odluku o priznavanju Kosova kao neovisne države", istaknuo je.

Dodik smatra da se kosovska kriza treba riješiti dogovorom Beograda i Prištine, a ako se to brzo želi riješiti, onda bi trebalo napraviti "neku vrstu podjele Kosova".

Također je rekao da RS nema potrebu za bilo kakvom destabilizacijom i da će sačuvati mir i stabilnost bez obzira na to kakva se donese odluka o statusu Kosova.

Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića kako doživljava BiH, Dodik je rekao da su BiH nametnuli stranci kroz Daytonski mirovni sporazum te da on taj sporazum podržava u smislu uspostave odnosa i institucija.

"Obično se govori da je Daytonski sporazum samo zaustavio rat, a ne govori se da je on u sebi imao ustav kojim je BiH uređena kao zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Naravno, ima puno problema unutra, a osnovni problem je što neki žele ... ukinuti RS", istaknuo je.

Ako dođe do zahtjeva za ukidanjem Republike Srpske, o tome će odlučiti njezini građani na referendumu, rekao je Dodik.

"Mi dobro razumijemo Daytonski sporazum i branimo ga. Dok je Daytonskog sporazuma mi nemamo ništa protiv BiH, odnosno dok drugi u Bosni i Hercegovini prihvaćaju RS mi nemamo ništa protiv BiH", dodao je.

Međutim, prema njegovim riječima, ovakva BiH je neodrživa jer se hrvatski narod osjeća potpuno marginaliziranim u okviru Federacije BiH. "Hrvati trebaju imati svoju federalnu jedinicu", kazao je.

Upitan zašto se u Republiku Srpsku ne vraćaju prognani Hrvati, Dodik je rekao da ih se većina desetljećima željela domoći Hrvatske.

Prema njegovim riječima, svatko tko želi može se vratiti i prijaviti se za pomoć za obnovu svojih kuća, odnosno program obnove koju provodi međunarodna zajednica.

Ustvrdio je da je u RS u skladu sa zakonom o povratu napuštene imovine 99 posto imovine vraćeno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.